Авганистанци продају бубреге да преживе

Avganistan

У зависности од крвне групе, бубрези могу коштати од 2.000 до 4.000 долара, са болничким трошковима, лековима и оперативним таксама које достижу и до 4.000 долара.
Многи Авганистанци приморани су да продају своје бубреге не би ли преживели у тој земљи у којој је економија колабирала од када су је након повлачења САД преузели талибани.

Економија ове земље зависне од међународне помоћи већ је била на климавим ногама када су талибани преузели власт средином августа, усред хаотичног повлачења америчких и НАТО трупа.

Међународна заједница је замрзла средства Авганистана у иностранству и зауставила сва финансирања не желећи да сарађује с талибанском владом с обзиром на њену репутацију коју је стекла током претходне владавине пре 20 година.

Уролог и хирург за трансплантацију бубрега др Насир Ахмад каже за АП да је извршио 85 оваквих операција у 2021. Уз обострану сагласност донора и купца бубрега комплетна операција кошта од 6.000 до 8.000 долара. У зависности од крвне групе, бубрези могу коштати од 2.000 до 4.000 долара, са болничким трошковима, лековима и оперативним таксама које достижу и до 4.000 долара.

Ахмад додаје да су људи који продају своје бубреге најугроженији и да се на тај начин боре да прехране породице.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије