Август ове године топлији од просека, а метеоролог Совиљ открио какав нас септембар чека

Nevreme

Србија је наредних дана, све до уторка 29. августа под топлотним таласом, а онда нам следи залађење које доноси и падавине. Август пролази, а делује да је био никад турбулентнији. Док једни памте суперћелијску олују каква се ретко среће, други једва чекају да прођу високе температуре и кажу „никад топлије било није“.

А да ли је заиста тако, разговарали смо са метеорологом РХМЗ Слободаном Совиљом, који нам је дао оцену лета које је на измаку и најавио какав нас септембар очекује.

На почетку Совиљ објашњава да метеоролози посматрају период од последњих 30 година и ту траже просечну температуру и количину падавина.

-Дакле, у последњем том тридесетогодишњем посматраном периоду од 1991. до 2021. године средња максимална температура у августу је, рецимо на Врачару, износила 29,7 степени. За прва 24 дана августа, средња максимална температура била је 29,8 дакле за 0,1 степен изнад просека, али ће још ових неколико дана када ће температуре бити изнад 35 степени сигурно још мало подићи тај просек, наводи Совиљ за 24седам.

Август је био топлији од просека

Додаје да су лета последњих 20 година топлија за 2,6 степени у односу на прединдустријски период, од пре 50-100 година.

– Дакле средње летње температуре знатно су биле ниже и било је знатно мање тропских дана и тропских ноћи. Ове године, само у јулу у Београду је регистровано 15 тропских ноћи са тепературама од преко 20 степени, док их је у августу, до данас, било 12, а биће их сигурно још до краја овог топлог таласа. То је несумњиво показатељ тренда и генералног пораста температуре и током дана и ноћи, каже познати метеоролог.

Подсећа да је на почетку августа био краћи период топлог времена све до 5. августа кад се десила олуја.

-Други топлотни талас је почео 18. августа, а било је и претходних година таквих таласа. Најтоплији август био је 2012. године са просечном температуром од чак 32,6 степена. У другој половини августа имали смо један низ од десетак дана између 35 и 40 степени у континуитету. Прошле године је било чак и топлије у августу – просечна температура је била 30,8 степени, и то у Србији 29,1 а у Неготину 32,1 степен, подсећа Совиљ.

Да ли ће се поновити суперћелијска олуја

Када је реч о суперћелијској олуји која је похарала била цео регион, те направила велику штету, Совиљ каже да за сада нема назнака да би са захлађењем од следеће недеље могла да нам се понови олуја те снаге.

– Могуће су локалне непогоде, али не очекујемо да направи онолику штету. Ипак, у Италији и на Јадрану би могло да буде јаче невреме него код нас. Кад прође топлотни талас следи неминовно пад температуре, али ништа екстремно, поручује Совиљ.

Каква нас јесен чека

Искусни метеоролог за 24седам дао је и прелиминарну јесењу прогнозу.

– Очекујемо топлу јесен уз више падавина. У септембру климатолози очекују од 12 до 17 летњих дана када ће температура прелазити 25 степени, а очекивана септембарска количина падавина биће у границама просека. Понегде, локално, би могла да буде нешто јачег интензитета. Цела јесен би требало да има позитивно одступање од једног степена у односу на температурни просек у последњих 30 година, прогнозира Совиљ.

Оцена лета 2023.

За крај, дао је своју оцену лета које полако пролази.

– Топло и врло нестабилно лето, почетак је био релативно свеж, али у знаку падавина које су условиле бројне бујичне и урбане поплаве крајем маја и у јуну, док су и јул и август донели високе температуре уз изражене временске непогоде, оценио је Совиљ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs