Агенција Fitch Ratings потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+

Fitch Ratings

Рејтинг агенција Fitch Ratings, у свом извештају од 19. августа потврдила је кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+, уз стабилне изгледе за његово даље повећање, саопштено је из Министарства финансија.

У извештају се наводи да је кредитни рејтинг подржан кредибилним оквиром макроекономске политике, одговорном и опрезно вођеном фискалном политиком и растом бруто домаћег производа.

Снажан раст економске активности и раст пореских прихода утицали су на смањење дефицита опште државе, који је у 2021. години износио 4,1% БДП-а. У наредном периоду очекује се наставак смањења дефицита, на 3,0% до краја године и 2,5% у 2023. години. Такође, нова фискална правила која се до краја године договарају са ММФ-ом помоћи ће да се дефицит опште државе у 2024. години смањи на 1,6% БДП-а.

Пројектовано смањење дефицита обезбедиће враћање јавног дуга на силазну путању. Агенција предвиђа да ће учешће дуга опште државе у бруто домаћем производу пасти, за 3,4 процентна поена у 2022. години, на 53,7%, и на 48,6% на крају 2024., што је знатно испод просека за земаље са сличним кредитним рејтингом. Агенција похваљује и чињеницу да је просечно време до доспећа дуга продужено на 8,3 година, са 6,8 године, колико је износило на крају 2021. године. Очекивања Агенције су да ће се у 2022. години емитовати дуг превасходно у домаћој валути, што ће довести до раста учешћа дуга деноминованог у динарима и смањења валутног ризика.

Фитцх процењује да ће, упркос ограниченим директним трговинским и финансијским везама са Русијом и Украјином, због ниже спољне тражње везане за нижи раст спољнотрговинских партнера као и слабије домаће потражње која проистиче из неизвесности и растуће инфлације која оптерећује приватну потрошњу, али и због виших светских цена примарних производа, раст бруто домаћег производа Србије у 2022. години износити око 3,0%.

Високи трошковни притисци, од чега је највећи део доприноса потицао од раста цена енергената и хране, утицали су на инфлацију која је наставила да се креће узлазном путањом. Како би се ублажила инфлатора кретања и спречили већи негативни ефекти на животни стандард грађана и пословну активност предузећа Влада је ограничила цене основних животних намирница и горива, док је Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу.

Стабилна прогноза за наредни период доказ је да Република Србија наставља да води одговорну економску политику, усмерену на даље реформе, како би се очувала пуна макроекономска, финансијска и фискална стабилност, побољшала пословно окружење и повећале инвестиције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.