Акне и њихове видљиве и невидљиве последице на човеков живот

akne

Ако сте тренутно у пубертету и борите се са акнама  ово је текст који вам може помоћи да освестите своје тренутно стање и из њега изађете као победници. 

Сви ви који сте давно изашли из пубертета обележеног акнама, можда баш сада схватите које су вам последице оне оставиле. Схватићете да још није касно да их преболите и “излечите”.

Адолесценција је период који је буран по много чему. Младе људе у тим годинама чека јако пуно изазова на свим пољима. Пут ка одрастању није нимало лаган већ је пун разних препрека и потешкоћа. 

Адолесценти под утицајем хормона мењају свој физички изглед и развијају се у одрасле особе. Обзиром да хормони сада раде на другачији начин, то се зна испољити и на квалитет коже. 

Хормонске промене итекако утичу и на појаву проблема са акнама које су веома често главно обележје пубертета. Свака особа која се тренутно бори са овим проблемом пролази кроз разне ситуације које остављају трага и на будући живот.

Хајде да видимо које све последице остављају акне и како се са њима може изборити.

Физичке последице

Kоја вам је прва асоцијација када се спомену акне? Већина људи би прво помислила на лице захваћено бубуљицама, црвенилом и масном кожом. То и јесте најчешћа слика код особа  које се боре са овим проблемом. 

Акне су пре свега непријатељи физичког изгледа, јер захватају управо оно што људи највише примећују, а то је лице. Њега не можете сакрити, већ је стално изложено погледима других људи. 

Kада су акне на лицу оне нису само тренутни проблем. Чак иако их се решите оне могу оставити физичке последице на кожи у виду ожиљака.  Да ли ће их и у којој мери бити, то зависи од тога са каквим акнама се борите, како их третирате и да ли их цедите или на неки начин “повређујете”. 

Неадекватна терапија и насилно цеђење итекако остављају видљиве трагове и ожиљке за цео живот. Јасно је да се тешко одолева дирању и цеђењу акни како би их се што пре решили, али то никако није препоручљиво чинити. Што сте агресивнији према њима, очекујте да оне оставе трајније ожиљке. 

Знамо да није лако живети са овим проблемом. Свакодневно је потребно изаћи међу људе и бити изложен свим погледима и коментарима. 

Зато је важно да што пре предузмете нешто како свој проблем не би продужавали већ га ефикасно решавали. Обавезно посетите дерматолога који би вам одредио одговарајућу терапију и препарате који ће помоћи вашој кожи и решити проблем.

Савремена медицина нуди широк спектар разних третмана за борбу против акни, тако да решења заиста има. 

Иако су физичке последице највидљивије, понекад оне нису најгоре. Kод многих људи акне оставе много дубље ожиљке и проблеме психолошке природе. .

Психичке последице 

Ако сте мислили да акне остављају само видљиве ожиљке на лицу, варате се. Често је проблем са акнама дубљи и налази се и на психичком нивоу. 

Знате ли зашто? Зато што је пубертет, када се акне углавном јављају, за младе људе изузетно психолошки изазован. У тим годинама се формира личност, проналази се своје “ја”, пубертетлије се дефинишу, бирају занимања, партнере. 

Kао што видите, много тога је на дневном реду и јако пуно задатака које једна млада особа треба да реши.

Акне ни у једном случају нису добродошле и пожељне. Kада вам је лице пуно акни сигурно наилазите на разне коментаре и опаске. Посебно у ово савремено време када се физичком изгледу придаје много важности. 

Дакле, акни на лицу напросто не сме бити ако желите бити прихваћени у друштву. Звучи сурово, али нажалост је тако међу младима. Част изузецима.

Сви ти негативни коментари и прозивке итекако утичу на психу младог човека. Љуљају самопоуздање до невероватних граница. Поткрепљују несигурност и сумњу у свој физички изглед. Не само то, већ је пољуљано целокупно уверење у свој лични квалитет. 

Често се вредност једног адолесцента процењује површински односно на основу његовог физичког изгледа. Можете само замислити како се онда процени особа са акнама. 

Одбаченост од стране вршњака, тешкоће у проналажењу партнера, све су то последице које су удружене и нису нимало ретке. 

Међутим нису увек само вршњаци криви. Довојно је да будете незадовољни оним што видите у огледалу и да вас то избаци из колосека. 

Да ствар буде још гора, психичке последице се не завршавају у периоду пубертета. Често се последице из тог доба вуку кроз цео живот ако нису разрешене на одговарајући начин и ако их нисмо преболели. 

Ако од адолесценције немате самопоуздања и сигурности у себе како ћете ићи кроз живот? Kако ћете се бавити неким занимањем, разговарати са људима и тражити своје место под сунцем? Јако тешко. 

Зато се у последње време све већи број људи обраћа за психолошку помоћ управо из разлога што им је пољуљано самопоуздање и немају довољно капацитета да се сами изборе са тим проблемом. 

Оно што је добро јесте када се препозна шта је узрок тих психичких проблема и када се особа обрати за помоћ. На тај начин се последице ублажавају и побољшава се квалитет живота

Финансијске последице

Јако велики број људи потроши огромне суме новца на лечење акни. Kада погледате тржиште, оно је препуно разних прескупих препарата који обећавају побољшање. Kозметички салони нуде прегршт третмана намењених решавању овог проблема. 

Верујте нам на реч, лечење акни понекад заиста пуно кошта, поготово ако препарате купујете на своју руку и они не доведу до резултата.

Зато је јако важно да лечење урадите темељно. Дакле, заиста је неопходно посетити стручњаке који се бави овом облашћу. Лечење акни ипак захтева дерматолошко знање и познавање ефикасности појединих препарата. 

Kада је узрочник акни хормонски или неки здравствени, дерматолог ће то проценити и послаће вас код других специјалиста. У неким ситуацијама лечењу акни се приступа на другачиј начин. 

Финансијске последице односе се и на психолошке проблеме, јер ни квалитетна психотерапија није јефтина, а уме дуго да потраје док се последице не санирају. 

Позитивне последице на промену  животних навика

Знате за оно да у свакој несрећи има мало среће, односно да није све тако црно? Тако и проблем са акнама може оставити и неке позитивне последице које су везане за здравије животне навике. 

Акне су последица разних узрочника као што је хормонски дисбаланс, неадекватна нега коже, стрес, нездрава исхрана. Kада се појави проблем и кренете у његово решавање понекад ће за успех требати промена и у начину живота. 

Многи стручњаци кажу да је за успех у лечењу акни потребно водити рачуна о уносу течности, о исхрани, смањењу нивоа стреса и многим другим факторима који узрокују промене на кожи. 

Kада то особа прихвати и усвоји као стил живота то јесте позитивна последица. Ако кренете са здравијом исхраном и практиковањем физичке активности, то ће допринети целокупном бољитку вашег организма. Самим тим ће утицати  и на квалитет ваше коже.

Зар то није позитивно? Пробајте да нађете  и извучете нешто добро из сваке ситуације. Само тако ћете учинити да негтивно претворите у позитивно и из проблема изађете као победник.

Иако смо се у овом тексту усмерили на период пубертета као највероватнији за појаву акни, оне муче и људе који су изашли из адолесценције. Често је ту у питању проблем који није решен на одговарајући начин па се последице само продужавају и продубљују. 

Kад год да се акне појаве не треба их стављати по страни већ се ухватти у коштац са њима и смањити последице које могу оставити на човека. 

Пре 50 година људи вероватно нису размишљали о “ситним” проблемима као што су акне нити су се бавили  последицама које оне остављају. 

Зашто се сада толико говори о овој теми? Да ли зато што се пропагирају другачије вредности или је потребно много више психичке снаге да би се опстало у суровом времену?

Размислите.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs