Акције у 15 држава: Интерпол запленио оружје и дрогу у вредности од 5,7 милијарди долара

Policija

Широм Централне и Јужне Америке заплењени су, сарадњом 15 земаља, илегално оружје и дрога у вредности од 5,7 милијарди долара, саопштио је Интерпол.

Из међународне полицијске организације додали су да су власти Централне и Јужне Америке током операције „Триггер ИX“, између 12. марта и 2. априла, ухапсиле 14.260 особа, преноси Ројтерс.

„Чињеница да је операција усмерена на илегално ватрено оружје резултирала тако масовним запленама дроге је додатни доказ да су ови злочини испреплетани“, навео је генерални секретар Интерпола Јурген Шток.

Током операције су пронађена 8.263 комада илегалног ватреног оружја и скоро 306.000 комада муниције, као и 203 тоне дроге и 372 тоне прекурсора дроге.

Према проценама америчке агенције за контролу оружја АТФ, више од половине оружја пронађеног у Централној Америци потиче из САД.

У оквиру акције, у Парагвају је ухапшено 11 људи када су власти демонтирале ланац трговине људима, додали су из Интерпола и навели да су откривени и корупција, еколошки криминал и терористичке активности.

У операцији су учествовали Аргентина, Боливија, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвај, Перу и Уругвај.

На терену, како је саопштио Интерпол. координисане акције довеле су до ометања 20 организованих криминалних група, укључујући хапшење чланова Примеиро Цомандо да Цапитал, Мара Салватруцха и Балканског картела, који су сви умешани у трговину ватреним оружјем.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs