Амбасадори Русије и Америке разменили тешке речи: Бурна дебата о Украјини – Руси оптужили Запад за подизање тензија

Rusija

На захтев САД, у Нјујорку је данас одржана седница Савета безбедности Уједињених нација о кризи у Украјини, коју је обележила полемика између америчког и руског амбасадора при УН.

Током бурне дебате у СБ УН Русија је оптужила Запад за подизање тензија око Украјине, док је САД оптужила Русију за гомилање трупа и да траже изговор за напад.

Амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да је растућа војна снага Русије од више од 100.000 војника дуж украјинских граница највећа мобилизација у Европи током деценија и додала да је дошло до наглог броја сајбер напада и руских дезинформација.
– И они покушавају, без икакве чињеничне основе, да Украјину и западне земље осликају као агресоре да би измислили изговор за напад, рекла је она.

Руски амбасдор у УН Василиј Небензја оптужио је Вашингтон за подстицање тензија, заоштравање реторике и изазивање ескалације те, како је навео, довођење нациста на власт у Кијеву, пренео је Глас Америке.

-Да то нису урадили, онда би данас живели у духу добросуседских односа и обостране сарадње. Међутим, јасно је да се појединима на Западу не свиђа тај позитивни сценарио. Ово што се данас дешава је још један покушај да се изазове раздор између Русије и Украјине, поручио је руски амбасадор.

Он је рекао да Русија често размешта трупе на својој територији, те да је украјинска криза унутрашње питање.

-Уверавају нас да ће се руска војна акција против Украјине догодити за само неколико недеља, или дана. Међутим, нису пружени докази за тако озбиљне оптужбе. Ипак, то не спречава толику хистерију да наши украјински суседи већ осећају економске поседице тога.

Западне колеге говоре о потреби за деескалацијом, али пре свега они сами подстичу тензије и заоштравају реторику и изазивају ескалацију. Сама расправа о претњи од рата је провокативна. Готово да позивате на то, чекате да се то догоди, као да желите да ваше речи постану стварност. И то упркос чињеници да стално одбацујемо те оптужбе и да ни један руски политичар или јавна личност није претио планираном инвазијом на Украјину све ово време, поручио је Небензја у обраћању.
Руски амбасадор је напустио салу када је почео да говори украјински амбасадор који се запитао: “Колико дуго ће Русија вршити притисак и покушавати да гурне Украјину и њене партнере у Кафкину замку”?

Гласање о одржавању седнице отворене за јавност прошло је са 10 према два, Русија и Кина су биле против, а Индија, Габон и Кенија су биле уздржане. Било је потребно девет гласова “за” да би се седница одржала.

Амбасадор Кине у УН ДЖанг Ðун, који је подржао покушај Русије да се спречи данашња седница, рекао је да не сматра руске трупе близу украјинске границе претњом и позвао све стране да не погоршавају ситуацију.

Он је поручио и да је хитно потребна тиха, а не мегафон дипломатија.

Велика Британија, Француска, Албанија, Ирска, Гана и Индија изразиле су током заседања подршку суверенитету Украјине и заложили се за преговоре.

-Најбољи могући сценарио у овом тренутку је дестабилизација у региону, а најгори је војна инвазија на једну суверену земљу, рекла је амбасадорка Велике Британије при УН Барбара Вудворд и подвукла да је Русија и раније негирала да планира агресију, као што је то било 2014. кад је анектирала Крим и 2008. кад је ушла у Грузију.

-Посвећени смо дијалогу, ако је Русија искрена када каже да жели дипломатско решење. Ово није регионално питање, инвазија би било кршење међународног права. Изазвало би крвопролиће, не би било победника, само жртава на обе стране, упозорила је британска амбасадорка у УН.

Након што је свих 15 чланица СБ УН говорило, између представника САД и Русије поново су избиле варнице, када је Томас-Гринфилд рекла да је разочарана Небензјиним коментарима, наглашавајући да су руске претње агресијом провокативне.

Небензја је узвратио да је све што је Русија желела да каже речено данас и да она не разуме о каквим претњама, провокацијама и ескалацијама од стране Русије се говори.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије