Американци граде базу на српској граници: Окружени смо НАТО алијансом – како то утиче на нашу сигурност?

vojska

Нова база гради се у близини нас.

Амерички генерал Дејвид Табор најавио је ће у Албанији бити формирана војна база због њеног географског положаја, али и одличног партнерства које је САД имала са албанским снагама за специјалне операције

Војни коментатор Владе Радуловић истиче да је у питању померање војних капацитета НАТО-а ка истоку и стварање логистичке централе за Балкан. У питању је командни центар за специјалне операције САД у Европи који неће сарађивати са другим савезничким земљама, осим са Албанијом, ако не буде постојао обострани интерес. Та база ће бити, по ињеговим речима, релативно мала са 10 до 15 људи, за коју се очекује да ће бити подршка САД не само у Албанији, већ и у земљама региона, укључујући Србију, Хрватску и БиХ.
Исток

Владе Радуловић, војни коментатор, објашњава да је у питању даљи наставак јачања присуства НАТО-а у региону а суштина је, како каже, измештање раније линије која је држала правац Немачка—Италија.

– Та линија се сада померила на исток и у складу са тим НАТО посматра даља јачања својих капацитета не само у Албанији, већ и у дугим земљама региона, као што су Бугарска или Румунија. Када је Албанија у питању, ја ово не посматрам мимо приче око обнављања ваздухопловне војне базе Кучов у Албанији, у који НАТО улаже 51 милион евра, како би могла бити коришћена за операције Алијансе. Радови ће обухватити обнову писте и хангара, како би базу, 80 километара јужно од Тиране, могле да је користе Албанија и НАТО за операције снабдевања, логистику, обуку и војне вежбе. База је изграђена пре више од пет деценија, када је Албанија имала блиске односе са Совјетским Савезом и користили су је бомбардери Ил-28 и ловци МиГ-17. С друге стране, ову нову мини базу НАТО-а не треба посматрати ни издвојено од полигона Криволак у Северној Македонији и његовог оспособљавања, такође од стране НАТО-а – објашњава Радуловић.

Логистичка централа за Балкан

– Који ће њихов задатак тачно бити, ми то не знамо — то знају само они. Међутим, мислим да ће ту свакако један део одлазити на сегмент који се тиче сарадње са албанским оружаним снагама и унапређења њихових способности и капацитета, с једне стране, а са друге просто покривања дешавања у ширем рејону Балканског полуострва, дакле, Балкана у ширем контексту – објашњава Радуловић.

Радуловић истиче да није експлицитно наведено да ли ће се ова база бавити обавештајним пословима, већ да је наведено оно што иначе подразумева рад специјалних снага — елитне јединице које се могу користити иза непријатељских линија, за откривање и борбу против непријатељских циљева високе вредности, као што су артиљерија и ракетни положаји.
Претња за Србију!

Нјихов опсег задатака укључује и спасавање талаца и евакуацију људи у случају ванредне ситуације, као и хапшење ратних злочинаца, борбу против терориста класичних борбе против тероризма, криминала и тако даље.

– На крају крајева, јединице за неке дуге операције које се баве обавештајним пословима постоје и у другим поставама НАТО-а, односно, у скоро свим јединицама па и онима на Косову и Метохији у оквиру Кфора. Тако да ни у том аспекту то не би представљало нешто посебно ново – истиче он.

Радуловић такође сматра да не треба никако доводити у везу Руско-српски хуманитарни центар у Нишу са оснивањем ове базе у Албанији, што је истакао и амерички генерал Дејвид Табор.

– Не бих те две ствари доводио у везу, а колико знам, то су пласирали албански медији. То не може ни да се пореди, јер се ради о две супротне ствари: једна је конкретно задужена за сектор ванредних ситуација, а друга се бави снагама за специјалне операције – каже он, додајући да остаје да се види да ли ће у временима која су пред нама евентуално доћи до промене намене.

За нас би били опасни ако би умешали КБС

С обзиром да је и наш саговорник, а и амерички генерал Табор рекао да ће се амерички НАТО специјалци у новој бази у Албанији бавити и јачањем албанске војске, поставља се питање да ли и на који начин то може по Србију да буде нека претња.

– Ми се са њима не слажемо у политичким питањима, посебно по питању статуса Косова и Метохије, али у војном смислу та сарадња одлично функционише. Проблем би био да је реч о успостављању неке институционалне сарадње са Косовским безбедносним снагама, за нас би то био проблем. Међутим, овде је реч о Албанији која је суверена држава и која сарађује са НАТО-ом у оквиру својих партнерских односа, с обзиром да је њихова чланица – закључак је Радуловића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије