Америка хоће Украјини да шаље и касетну муницију: Забрањена је у више од 100 земаља

Bomba

Одлука о слању касетне муниције у Украјину налази се на столу председника Џозефа Бајдена и могла би да буде финализована ове недеље, рекла су за Политико два неименована америчка званичника.

Украјинске снаге се боре да пробију руске линије фронта током контраофанзиве и званичници верују да ће обезбеђивање муниције дати предност Кијеву, јер се украјинске залихе конвенционалног наоружања смањују, рекао је један од званичника.

Очекује се да ће Бајден одобрити слање оружја, рекли су званичници за бриселски портал, што је потврдио и један члан Конгреса који је упознат са расправом о одлуци која још није коначна.

Ставови Бајденове администрације о обезбеђивању касетне муниције Украјини су се променили током прошле године. У децембру, портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да су САД забринуте у вези са слањем контроверзног оружја, које је забрањено у више од 100 земаља јер неексплодирана убојна средства могу убити цивиле.

Оружје познато као „тихи убица“

Касетна бомба је састављена од контејнера у коме има од неколико десетина до неколико стотина касетних бомбица. Приликом дејства се ослобађа већи број мањих бомбица над широм околином, које могу да представљају опасност по цивилно становништво и много година касније.

Такву неексплодирану муницију је врло скупо пронаћи и уклонити, па се често за касетне бомбе каже да су једно од најмонструознијих оружја данашњице. Примера ради, у Вијетнаму и Лаосу и после 30 година велики број људи страда од ове пошасти.
Међутим, администрација је у скорије време нагињала ка слању касетне муниције пошто Кијев троши велики број залиха конвенционалног оружја. Високи званичник Пентагона је недавно рекао посланицима да су војни аналитичари закључили да би касетна муниција била корисна на бојном пољу, посебно против укопаних руских положаја, али одлука још није донета због ограничења Конгреса и „забринутости око савезничког јединства“.

Крајем прошле недеље, више званичника је изјавило за Политико да администрација сада активно „разматра“ трансфер оружја – што је поставило терен за Бајденово очекивано одобрење.

Обе стране већ користе касетну муницију, званично названу „побољшана конвенционална муниција двоструке намене“, дизајнирана да елиминише више војних циљева расипањем великог броја експлозивних „бомбета“ на широком подручју. Међутим, заостала неексплодирана убојна средства могу представљати опасност за цивиле и током сукоба и годинама након њега.

У извештају објављеном данас, Хјуман Рајтс Воч наводи доказе из интервјуа и фотографије на којима се види да је Украјина већ користила касетну муницију „која је изазвала бројне смртне случајеве и озбиљне повреде цивила“.

У једном примеру из 2022. године, украјински ракетни напади касетном муницијом убили су најмање осам цивила у граду Изијум, саопштила је та организација.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs