Америку погодила мегасуша, а низак водостај је у једном језеру открио мрачне тајне

Amerika

Запад Сједињених Америчких Држава проживљава мегасушу, како су је стручњаци описали, а то је довело до тога да водостај језера Мид буде на рекордно ниском нивоу.

Језеро Мид је највеће вештачко језеро у земљи и извор је воде за милионе људи.

Вода је толико опала да се први пут може видети један од усисних вентила.

Вентил је у употреби од 1971. године, али више не може да црпи воду, навела је Управа за воде Јужне Неваде, која је задужена за водоснабдевање 2,2 милиона људи у тој области, укључујући Лас Вегас.

Широм западних области, екстремна суша већ узима данак, иако летње врућине још нису почеле.
Услови су се погоршали током прошле недеље, а најгора ситуација је у Новом Мексику, Аризони и Колораду, државама које су део басена реке Колорадо.

Суша у Новом Мексику се од почетка ове године појачава, тако да је погођено 68 одсто ове савезне државе.

Даље ка западу, званичници са југа Калифорније су наложили грађанима и предузећима да само једном недељно користе воду за заливање на отвореном. То је први пут да је уведено овако строго правило, а свему је претходила зима са веома мало кише и снега.

– Ово је криза без преседана – рекао је Адел Хагекаили, генерални менаџер Управе за воде Јужне Калифорније.

Никада раније нисмо донели овакву одлуку зато што никада нисмо били у оваквој ситуацији. Немамо довољно воде да бисмо подмирили потребе шест милиона људи – додао је он.

Језеро Мид

Услед смањеног водостаја, може се видети најстарији од три вентила како стоји изнад површине воде.

– Када се језеро спустило на око 300 метара (изнад нивоа мора) могао се уочити врх вентила – рекао је Бронсон Мек, званичник Управе за воде Јужне Неваде.

Због новонастале ситуације, власти су морале први пут да покрену нову станицу за пумпање, а у питању је вентил који се налази дубље, на дну језера.

Станица, чија је градња почела 2015. и завршена пет година касније, може да доноси воду на много нижем нивоу, а намена јој је да заштити изворе воде у јеку велике суше.

– Нема утицаја на процес допремања воде. Потрошачи нису осетиле ништа, то је била неприметна промена – рекао је Мек.

Река Колорадо снабдева водом језера Мид и Пауел – још један критични резервоар на америчком западу, и тај водени систем снабдева више од 40 милиона људи широм САД и Мексика.
Оба резервоара обезбеђују пијаћу воду и и воду за наводњавање за многе заједнице широм региона, укључујући руралне фарме, ранчеве и слично.

Федерална влада је прогласила несташицу воде дуж реке Колорадо први пут прошлог лета, што је довело до великих рестрикција у неколико савезних држава.

У марту је језеро Пауел такође забележило критичне водостаје, тако да је постојала опасност да брана Глен кењон више не производи електричну енергију.

Иначе, амерички запад пролази кроз најгору сушу у протеклих неколико векова. Према студији објављеној у фебруару, установила је да је период од 2000. до 2021. био најсушнији у региону у последњих 1.200 година.

Климатска криза, проузрокована људским фактором, начинила је мегасушу 70 одсто гором.

Резервоар на реци Колорадо, иза бране Хувер, такође је у великом проблему, јер Лас Вегас сада пумпа воду са већих дубина језера Мид.
Ни пацифички северозапад није имун на суше, јер су и тамошње власти најавиле ниске водостаје пошто је падавина у протеклом периоду било веома мало.

Суша открила и старе злочине

Због ниског водостаја у језеру Мид откривено је буре са телом сакривеним унутра.

– Постоји веома велика шанса да ћемо, како вода буде опадала, пронаћи још људских остатака – рекао је Реј Спенсер, поручник полиције Лас Вегаса.

Како су пренели локални медији, у бурету су пронађени лични предмети особе која је умрла пре више од 40 година, касних седамдесетих или раних осамдесетих.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs