Америку погодила мегасуша, а низак водостај је у једном језеру открио мрачне тајне

Amerika

Запад Сједињених Америчких Држава проживљава мегасушу, како су је стручњаци описали, а то је довело до тога да водостај језера Мид буде на рекордно ниском нивоу.

Језеро Мид је највеће вештачко језеро у земљи и извор је воде за милионе људи.

Вода је толико опала да се први пут може видети један од усисних вентила.

Вентил је у употреби од 1971. године, али више не може да црпи воду, навела је Управа за воде Јужне Неваде, која је задужена за водоснабдевање 2,2 милиона људи у тој области, укључујући Лас Вегас.

Широм западних области, екстремна суша већ узима данак, иако летње врућине још нису почеле.
Услови су се погоршали током прошле недеље, а најгора ситуација је у Новом Мексику, Аризони и Колораду, државама које су део басена реке Колорадо.

Суша у Новом Мексику се од почетка ове године појачава, тако да је погођено 68 одсто ове савезне државе.

Даље ка западу, званичници са југа Калифорније су наложили грађанима и предузећима да само једном недељно користе воду за заливање на отвореном. То је први пут да је уведено овако строго правило, а свему је претходила зима са веома мало кише и снега.

– Ово је криза без преседана – рекао је Адел Хагекаили, генерални менаџер Управе за воде Јужне Калифорније.

Никада раније нисмо донели овакву одлуку зато што никада нисмо били у оваквој ситуацији. Немамо довољно воде да бисмо подмирили потребе шест милиона људи – додао је он.

Језеро Мид

Услед смањеног водостаја, може се видети најстарији од три вентила како стоји изнад површине воде.

– Када се језеро спустило на око 300 метара (изнад нивоа мора) могао се уочити врх вентила – рекао је Бронсон Мек, званичник Управе за воде Јужне Неваде.

Због новонастале ситуације, власти су морале први пут да покрену нову станицу за пумпање, а у питању је вентил који се налази дубље, на дну језера.

Станица, чија је градња почела 2015. и завршена пет година касније, може да доноси воду на много нижем нивоу, а намена јој је да заштити изворе воде у јеку велике суше.

– Нема утицаја на процес допремања воде. Потрошачи нису осетиле ништа, то је била неприметна промена – рекао је Мек.

Река Колорадо снабдева водом језера Мид и Пауел – још један критични резервоар на америчком западу, и тај водени систем снабдева више од 40 милиона људи широм САД и Мексика.
Оба резервоара обезбеђују пијаћу воду и и воду за наводњавање за многе заједнице широм региона, укључујући руралне фарме, ранчеве и слично.

Федерална влада је прогласила несташицу воде дуж реке Колорадо први пут прошлог лета, што је довело до великих рестрикција у неколико савезних држава.

У марту је језеро Пауел такође забележило критичне водостаје, тако да је постојала опасност да брана Глен кењон више не производи електричну енергију.

Иначе, амерички запад пролази кроз најгору сушу у протеклих неколико векова. Према студији објављеној у фебруару, установила је да је период од 2000. до 2021. био најсушнији у региону у последњих 1.200 година.

Климатска криза, проузрокована људским фактором, начинила је мегасушу 70 одсто гором.

Резервоар на реци Колорадо, иза бране Хувер, такође је у великом проблему, јер Лас Вегас сада пумпа воду са већих дубина језера Мид.
Ни пацифички северозапад није имун на суше, јер су и тамошње власти најавиле ниске водостаје пошто је падавина у протеклом периоду било веома мало.

Суша открила и старе злочине

Због ниског водостаја у језеру Мид откривено је буре са телом сакривеним унутра.

– Постоји веома велика шанса да ћемо, како вода буде опадала, пронаћи још људских остатака – рекао је Реј Спенсер, поручник полиције Лас Вегаса.

Како су пренели локални медији, у бурету су пронађени лични предмети особе која је умрла пре више од 40 година, касних седамдесетих или раних осамдесетих.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије