Амерички извиђачки дрон вредан 30 милиона долара оборен изнад обале Јемена

Američki dron

Амерички дрон МQ-9 Реапер оборен је у синоћ код обале Јемена, потврдио је званичник америчке одбране за ЦБС Неwс. Он је рекао да је дрон функционисао у међународном ваздушном простору, тачније изнад међународних вода.

Централна команда САД тренутно процењује инцидент, рекао је званичник.

С друге стране, портпарол Хута у Јемену потврдио је на друштвеној мрежи X да је противваздушна одбрана оборила наведени дрон. Дронови МQ-9 се првенствено користе за прикупљање обавештајних података, али такође могу да изводе ударе на циљеве.

Ово је најновији инцидент који повећава ризик да се сукоб Израела и Хамаса може прелити на регион.

Прошле недеље су Хути, које подржава Иран, саопштили су да су покренули ракетне нападе на Израел. Напади су уследили након инцидента прошлог месеца у којем је разарач америчке морнарице у Црвеном мору оборио ракете из Јемена које су потенцијално биле усмерене ка Израелу.

Пентагон је иначе прошле недеље признао да је МQ-9 летео изнад Газе како би прикупио обавештајне податке у вези са таоцима које Хамас држи заробљеним од 7. октобра.

Према подацима Конгресне истраживачке службе, који су објављени прошле године, сваки дрон МQ-9 кошта око 30 милиона долара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs