Амстердам свргнуо Лондон као главни финансијски центар Европе

Амстердам је свргнуо Лондон с позиције највећег европског центра за трговање акцијама након што је Британија напустила јединствено тржиште Европске уније, а успут је „покупио“ и део британског пословања с финансијским дериватима, према подацима објављеним данас.

Промет на главној холандској берзи износио је у јануару 9,2 милијарде евра дневно (11,15 милијарди долара), у односу на 8,6 милијарди евра на Лондонској берзи, према подацима берзе Цбое, која послује у оба града, преноси Ројтерс.

Прошле године, просечан промет на берзи у Лондону износио је 17,5 милијарди евра, Франкфурт је био други са 5,9 милијарди, а Амстердам шести са 2,6 милијарди евра, навели су из Цбое берзе.

Лондонски Сити је дуго упозоравао на последице напуштања јединственог тржишта ЕУ без адекватног споразума у области трговине услугама, посебно финансијским, које су пре Брегзита имале удео од преко 10 одсто у пореским приходим Велике Британије.

Берзански званичници кажу да ће прелазак из Лондона у Амстердам вероватно бити трајан, јер ЕУ није показала знаке одустајања од свог става да се акцијама деноминованим у евру мора трговати у Унији, чије је унутрашње тржиште Британија напустила 1. јануара.

Одвојени подаци, објављени данас, такође су показали да се део трговања своповима каматних стопа деноминованим у евру у јануару преселио из Лондона, највећег светског трговинског центра за свопове, на платформе у ЕУ и Њујорку.

Платформе у Амстердаму, и у много мањем обиму у Паризу, имале су у јануару удео од једне четвртине на тржишту евро-каматних свопова, у односу на само 10 процената прошлог јула, објавила је компанија ИХС Маркит.

Истовремено, удео Лондона је пао са нивоа од непуних 40 посто на нешто више од 10 процената, док су америчке платформе удвостручиле удео на 20 одсто укупног тржишта свопова деноминованих у евру.

Банка за међународна поравнања каже да је бруто тржишна вредност евро-каматних свопова у првој половини прошле године била еквивалентна износу од 5,2 билиона долара.

Ројтерс додаје да је 4. јануара преко 6,0 милијарди евра дневног трговања „отишло“ из Лондона на платформе са седиштем у ЕУ.

ICE берза је ове недеље најавила да ће се трговина емисијама угљеника Европске уније преселити из Лондона у Амстердам током другог квартала 2021.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs