Ана Брнабић из Париза поручила: “Тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску”

Ana Brnabic

Брнабић истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.
Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је данас да је кључна тема деполитизација Унеска што значи да тзв. Косово нема шта да тражи у тој организацији.

Премијерка Србије ће се састати и са генералном директорком Унеска Одре Азуле.

Брнабић је, после панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, одговарајући на питања новинара, истакла да је Унеско организација која се бави питањима која немају везе са политиком, већ са образовањем, културом, науком и другим сличним питањима.

– Када кажемо деполитизација, стојимо при томе да такозвана држава Косово нема шта да тражи у Унеску. Унеско није место где има простора да се прича о томе да ли Косово, које нема столицу у УН, којег није признало више од половине земаља, треба да буде члан те организације – казала је премијерка.

Истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.

– Када кажем деполитизација, сви знају шта то значи. И генерална директорка Унеска Одри Азуел је рекла да неће деполитизацију за време њеног мандата – додала је Брнабић.На питање да ли сматра да су премијер Албаније Еди Рама и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористили своје присуство на Мировном форуму у Паризу да додатно лобирају за евентуално чланство Косова у Унеску, Брнабић је казала да вероватно јесу и да пре свега мисли на Куртија.

– Сматрам да Рама није то урадио, мислим да они то раде јавно због унутрашње политике и популарности, што није коректно. У сваком слуцају, ако мене питате, мислим да од тог посла нема ништа – рекла је она.

Брнабић додаје да ће можда бити теже када се САД врате у чланство у Унеску и истиче да је на Србији да ради на томе проактивно и да инсистира на деполитизацији.

– Ако би се тако нешто десило, то би отворило Пандорину кутију и значило би да се Унеско бави неким другим питањима и људи који су данас у Унеску знају то – казала је Брнабић и додала да постоје друга питања којима треба да се баве, а не тзв. Косовом.

Једно или два поглавља

Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији у децембру.

Она је казала да је са председником Француске Еменуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, али пре свега у контексту европских интеграција, односно да ли можемо да рачунамо на подршку Француске за отварање кластера на међувладиној конференцији у децембру.

– Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем ту позитивне вести и подршку Француске, да ли за један или оба кластера, али свакако значајну подршку – рекла је премијерка на конференцији за новинаре.

Она је казала да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Србије Александру Вучићу, као и читавој Србији да се са радошћу сећа посете Београду.

“Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и Словеније са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о њиховој подршци која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству ЕУ, регионалним односима, регионалној сарадњи”, рекла је Брнабић.

Премијерка је казала да је у Паризу разговара и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

– Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настав и данас – рекла је Брнабић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs