Ана Брнабић обишла подручја погођена поплавама у Ћићевцу: „Држава је ту – заједно ћемо ово пребродити“

Ana Brnabić

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас општину Ћићевац. Премијерка је најпре разговарала са председницом општине Мирјаном Кркић о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини.

Брнабић је потом, заједно са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић и директором Србија вода Гораном Пузовићем, обишла подручја на општини Ћићевац која су била поплављена.

– Добро је што сам се видела са људима и разговарала са породицама које су на било које начин биле угрожене поплавама. Желела сам да им покажем да је држава ту, уз њих, и да ћемо заједно пребродити и ово. Оно што је изузетно важно јесте да ће Влада радити на томе да се на најефикаснији могући начин надокнади сва штета, посебно у усевима, и због тога ми је значајно што је министарка пољопривреде данас била овде са мном. Радимо са свих 56 локалних самоуправа где је проглашен ванредна ситуација и сви заједно ћемо наћи начин да људи што ефикасније пријаве своју штету, да ли у домаћинству или усевима, небитно. Онда ће Влада у оквиру радне групе која је данас формирана обрадити те захтеве и обештетити људе на најбржи начин – рекла је Ана Брнабић.

– Док је лепо време, са Србија водама поправљамо бедеме и обале утврде које су биле оштећене. Дефинисаћемо и јасан план, мапу пута за даље, где још додатно треба да градимо. Ово је нешто са чиме ћемо се и у будућности суочавати, део је нажалост климатских промена. Количина падавина у претходном периоду, на неким деловима територије Републике Србије, била је чак већа него оне 2014. године. Тамо где смо тада имали највеће проблеме, где смо од тада највише улагали и радили – тамо смо сада имали најмање проблема. Међутим, јављају се проблеми у другим подручијима и ми ћемо наћи начин да уложимо додатна средства у ту инфраструктуру, како бисмо били отпорнији на ову количини падавина, које су неуобичајене за нашу земљу и овај део Европе – изјавила је Брнабић.

Она је истакла да се тренутно води евиденција и пописује штета, чије су размере према њеним речима изузетно широке.

– Чак 82 моста у Србији су или оштећена или уништена, 22 водоводна система у локалним самоуправама, 13 канализационих система, више од 200 локалних путева, више од 750 стамбених објеката, од чега је највећи број на територији Јагодине. Ово су бројке закључне са данашњим даном у 10 часова, и оне, нажалост, нису коначне. Понављам, Влада ће урадити све да на најефикаснији начин надокнади сваку штету – нагласила је премијерка.

Брнабић је као један од проблема изградње заштитних механизама од поплава истакла имовинско правне односе, који су 2015. године добро решени у Ваљеву, Косјерићу и Лучанима, где сада има најмање проблема.

Резервишите свој одмор сада и искористите специјалне цене за летовање у Азул Беацх Ресорт Монтенегро, бy Карсима
– Морамо много више да уложимо у системе заштите. Мој главни утисак из разговора са породицама данас јесте да они кажу да им надокнада штете не значи много, јер они знају да ће држава то урадити. Рекли су да када год се оваква мука десила од 2014. године, држава то јесте урадила на ефикасан начин. Али хајде да видимо како можемо да направимо стабилне системе заштите. Оно што ми је још један утисак из данашњих разговора јесте да један од највећин проблема у томе јесу имовинско правни односи. Људи често не желе да дају пролаз или да уступе метар или два своје имовине да се направе или заврше бедеми. У Ћићевцу смо, например, имали део бедема, али и велики проблем са власницима две куће, који нису дали да се бедеми изграде и ту су се онда правили базени. Уколико је потребно да мењамо законе, мењаћемо, никакав проблем. Али када кренемо да радимо нешто, битно је да то урадимо до краја како треба. Не треба да нам сваки појединачни имовинско правни односи буде важнији од очувања читавог једног подручја, села, насељеног места. То смо у неким случајевима добро урадили, где смо 2014. и 2015. године имали велике проблеме, као што су Вајево, Лучани или Косјерић. Очигледно овде, током изградње Моравског коридора, морамо да видимо како да направимо додатне безбедносне механизме како се такве ствари не би понављале у будучности – закључила је премијерка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs