Ана Брнабић: Ситуација је све компликованијa, не мењамо позицију

Ana Brnabić

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је геополитичка ситуација сваким даном све компликованија, да су притисци ка Србији огромни и да Београд не мења позицију.

Брнабић је за РТС истакла да је позиција наше земље у складу са међународним правним поретком и националним интересима и да „ми позицију не мењамо“.

Одговарајући на питање да ли Русија цени довољно позицију Србије, премијерка је рекла је да одговор на то питање треба потражити од амбасадора Руске Федерације и људи који могу да говоре шта и како разуме Москва и како гледа.

„Трпимо притиске јер смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, имамо додатне притиске у земљи од људи који нам спочитавају што не уводимо санкције. То што се ствара изнутра је потпуно непотребно“, навела је Брнабићева.

Председница Владе рекла је да је позиција Србије у складу са међународним правом и међународним правним поретком и у складу са нашим националним интересима.

„Да ли је лака, није, да ли се боримо сваки дан да то одржимо, да, апсолутно. Надам се да (у Москви) разумеју нашу позицију и да нас макар чују партнери из Руске Федерације, али и ЕУ, САД и остали. Ми позицију не мењамо. То је једина позиција у складу са међународним правом и не мења се у односу на део света или појединачну земљу или верску, националну припадност људи, већ у складу са међународним правом“, истакла је Брнабићева.

Указала је да је то признавање и неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава као што је Република Србија.

„Не можете се клети у неповредивост територијалног интегритета Украјине, а истовремено рећи тај основни приницип међународног права не важи за Србију. Не може. Ако сте поломили тај принцип на грбачи нашег народа и земље, не знам како га браните на другим местима“, истакла је председница Владе.

Навела је да је зато позиција Србије специфична.

„Макар морају да нас чују, ми смо ти који смо платили највећу цену за то кршење међународног права и принципа“, напоменула је председница Владе.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs