Антић: Иза саботаже на Северном току стоје САД

Severni tok

Стручњак за безбедност са Института за националну и међународну безбедност Никола Антић оценио је данас да је саботажа на гасоводима Северни ток 1 и 2 политички притисак на Немачку и покушај Сједињених Америчких Држава да Западну Европу одвоје од руског гаса.

“То је врста политичког притиска, пре свега на Немачку, и по мојој оцени покушај САД да тотално одвоје Западну Европу од руског гаса као енергента снабдевања њиховог тржиста. Требаће доста времена да се то поправи ако се уопште некад буде поправило”, рекао је Антић за Танјуг.

Он је истакао да однос Немачке и Русије није никада био гори, да Немачка нема своју спољну политику већ, како је рекао, “ради оно што Вашингтон захтева”.

Антић је указао на, како је оценио, терористичке нападе у руском војном регрутном центру у руској Иркутској области и школи у Ижевску, и како се све то догодило за време референдума у Луганску и Доњецку.

“Иза свега тога по мени стоје специјалне службе САД, односно специјалне службе њихових сателитских држава, сад да ли је то Финска, Норвешка, да ли можда чак и немачки БНД, то је тешко рећи када немамо оперативне информације са самог терена”, закључио је Антић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs