Астрономи упозоравају: Због „Спејсикс“ сателита могли би да нам промакну опасни астероиди

Planete

Астрономска студија упозорава је да пораст броја комерцијалних сателита компанија као што је “Спејсикс” загађује ниску орбиту и утиче на астрономске фотографије, што би могло да учини Земљу лакшом метом за смртоносне астероиде.
Скоро једна од пет астрономских фотографија снимљена у сумрак садржи светле пруге узроковане сателитима у ниској орбити.,

У чланку, који је у петак објављен у часопису Астропхyсицал Јоурнал Леттерс, тврди се да хиљаде сателита из програма као што је „Старлинк“ узрокују да алармантан број астрономских фотографија буде прекривен светлим пругама.
Док је мање од 0,5% слика у сумрак приказивало ове пруге у 2019. години, број се повећао на невероватних 18% у августу 2021., што значи да је скоро једна од пет фотографија прекривена сателитским траговима.

Истраживачи тврде да сателитски трагови „несразмерно утичу на посматрања велике ваздушне масе“, која се користи за праћење астероида и комета близу Земље. Забрињавајуће је да би нагли пораст трагова ускоро могао довести до тога да истраживачи пропусте да уоче одређене астероиде и комете.

Према ауторима студије, тренутни бројеви нису довољно високи да би значајно утицали на претрагу, иако се ситуација брзо мења.

Недавно, извршни директор “Спејсикса” Илон Маск похвалио се да је 1.469 Старлинк сателита тренутно активно у ниској орбити. Хиљаде других сателита такође круже око Земље, а извештај у септембру наводи се број од скоро 8.000.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије