Афера „Катаргејт“: Месец дана притвора за грчку европосланицу Еву Каили

Eva

Грчка европосланица Ева Каили биће задржана у притвору још месец дана, одлучио је  белгијски суд. Бивша потпредседница Европског парламента осумњичена је да је у средишту једног од највећих корупционашких скандала у ЕУ под називом „Катаргејт“.

Адвокати одбране су затражили њено ослобођање из затвора и да јој се додели уређај за праћење. Међутим, након саслушања суд је саопштио да продужава истражни притвор за још месец дана.
Адвокати одбране сада имају 24 сата да уложе жалбу на ову одлуку, а ако то одлуче, Каили ће се појавити пред Апелационим судом у Бриселу у року од 15 дана.

Белгијски тужиоци оптужују Еву Каили за корупцију, чланство у криминалној организацији и прање новца.

Она се налази у притвору од 9. децембра, а њен партнер Франческо Ђорђи, саветник у Европском парламенту, такође је у иза решетака по истим оптужбама.

Њих двоје су осумњичени да су радили заједно са Ђорђевим некадашњим шефом Пјером Антонијом Панцеријем, бившим послаником ЕУ. Према налозима за хапшење, Панцери је „осумњичен да је политички интервенисао са члановима који раде у Европском парламенту у корист Катара и Марока, уз накнаду“.

После навода о корупцији и покушајима утицаја Катара на званичнике у Европском парламенту, европосланици су прошле недеље изгласали суспензију рада на споразуму о либерализацији визног режима с Катаром и забрану приступа катарским званичницима или представницима компанија у ту институцију. Катар је у одговору критиковао ЕП упозоравајући да би „дискриминаторни“ потез могао да нашкоди широј сарадњи ЕУ и Катара у областима у којима Унија зависи од Дохе, међу којима је енергија.

Ко је Ева Каили?

Дипломирани инжењер архитектуре, грађевинарства и европских послова, Каили је каријеру започела као новинарка на телевизији МЕГА у Грчкој.

До 2007. већ је била национални посланик у Парламенту Грчке, као члан ПАСОК-а, социјалдемократске партије која је тада била једна од водећих политичких снага у медитеранској земљи.

Две године касније, ПАСОК је ушао у владу под вођством премијера Јоргоса Папандреуа, који се суочио са огромним критикама због управљања разорном кризом због државног дуга.

Како се криза у Грчкој погоршавала, Каили се кандидовала за Европски парламент и изабрана је 2014. године. Придружила се моћној групи Социјалиста и демократа (С&Д) и брзо је стекла репутацију медијски пријатељске и приступачне особе.

Од 2021. године, њена плата након опорезивања као посланица у Европском парламенту износила је 7.146 евра месечно, заједно са месечном општом помоћи од 4.778 евра и путним трошковима, наводи Еуронеwс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs