Бајден пушта 180 милиона барела нафте из резерви на тржиште?

Pumpe

Администрација америчког председника Џоа Бајдена разматра пуштање до 180 милиона барела нафте из стратешких резерви (СПР) на тржиште током неколико месеци, пошто Бела кућа настоји да обори високе цене горива, јавља Ројтерс позивајући се на три извора упозната са планом.

То би био трећи пут у последњих шест месеци да Сједињене Државе користе своје стратешке резерве да “охладе” цене на тржишту нафте и уједно највећа количина пласирана на тржиште у скоро 50-годишњој историји СПР-а.

Досадашњи покушаји да се нафтом из резерви сузбије скок цена нису били успешни пошто је светска потражња скоро достигла нивое пре пандемије, док је понуда недовољна на глобалном нивоу.

Вести о потенцијалном огромном “ослобађању” нафте из резерви САД изазвала је моментално пад цена “црног злата”.

Америчка нафта WТИ за испоруку у наредном периоду (фјучерс уговори) пала је за 4,70 долара на 103,12 долара по барелу, а цена европске нафте Брент се спустила за 4,45 долара, или за 3,9 посто, на 109 долара по барелу.

Бајден ће данас изнети план о интервенисању његове администрације на нафтном тржишту, саопштила је Бела кућа.

Цене нафте су нагло порасле откако је Русија напала Украјину крајем фебруара. САД и њени савезници због акције у Украјини увели масивне санкције Русији, која је други највећи светски извозник нафте. Раније овог месеца, нафта Брент је скочила на око 139 долара, на највиши ниво од 2008, а јутрос се у Азији трговала по цени близу 110 долара за барел.

Русија је један од највећих светских произвођача нафте, са око 10 посто удела на тржишту. Дневно извози 4,0 – 5,0 милиона барела.

Санкције и одбијање купаца да купују руску нафту могли би да уклоне са глобалног тржишта око 3,0 милиона барела руске нафте дневно (бпд) почевши од априла, саопштила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА).

Америчке стратешке резерве нафте износе тренутно 568,3 милиона барела, што је најмања количина од маја 2002, према америчком Министарству енергетике.

Организација земаља извозница нафте и њени савезници, група произвођача позната као ОПЕК+, која укључује Саудијску Арабију и Русију, треба да се састане данас ради договора о будућем нивоу производње. Сједињене Државе, Британија и друге земље велики потрошачи већ дуже време позивају ОПЕК+ да брзо повећа пумпање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије