Бајден уводи порез најбогатијим Американцима

Novcanik

Бела кућа ће у понедељак представити план за увођење “минималног пореза” за милијардере у оквиру буџета за 2023. годину.

Први пут ће 700 најбогатијих Американаца плаћати директан порез, пише Вашингтон пост позивајући се на пет извора и административни документ у који је имао увид.

Канцеларија за управљање и буџет Беле куће и економски саветници проценили су ове јесени да је 400 породица милијардера плаћало просечну федералну пореску стопу од 8,2 одсто на своје приходе, између 2010. и 2018.

Та стопа је нижа од стопе коју плаћају милиони Американаца који припадају средњој класи.

Милијардери који плаћају нижу стопу мораће да плате разлику између онога што су до сада плаћали и стопе од 20 одсто, а они који већ плаћају више од 20 одсто неће дуговати додатне порезе.

Како се наводи у документу, план председника Џоа Бајдена “Минимални порез на доходак милијардера” успоставио би минималну пореску стопу од 20 одсто за сва америчка домаћинства вредна више од 100 милиона долара, наводи се у документу.

Тако би већина нових прихода прикупљених порезом долазила од америчких милијардера.

Бела кућа процењује да би увођењем новог пореза приходи у наредних 10 година били повећани за око 360 милијарди долара.

Очекује се да ће Бела кућа представити предлог буџета у понедељак.

Бајден је говорио у прилог увођења пореза најбогатијим Американцима, али његова администрација до сада није излазила са планом о порезу који би погодио богатство америчких милијардера.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs