Беговић: Резолуција УН усвојена на иницијативу Србије велики дипломатски успех

Begović

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је да то што је Генерална скупштина УН 25. августа, на иницијативу Србије, усвојила Резолуцију о Међународној декади наука за одрживи развој, која ће се спроводити од 2024. до 2033. године, представља велики дипломатски успех наше земље чијег значаја ћемо тек постати свесни.

У изјави за Тањуг, она је нагласила да је улагање у одрживи развој веома скупо, али да је то улагање у будућност наредних генерација и целе планете.

Говорећи о Резоцији о Међународној декади наука за одрживи развој, министарка је истакла да је то прва резолуција коју је Србија иницирала после 2000. године, када смо постали чланица УН.

„Много земаља се укључило у дијалог везан за ту резолуцију. Успели смо да се у релативно кратком року изгласа, добили смо подршку земаља чланица УН и 58 земаља се јавило да ће активно учествовати и подржавати у свим активностима које су испред нас“, рекла је Беговић.

Што се тиче циљева Резолуције, министарка каже да су исти као и у амбициозном документу који је УН усвојила 2015. године.

Како је навела, идеја је да се у турбулентним временима човечанство мора договорити око заједничких циљева који треба да учине будућност и живот на Земљи много лакшим за комплетно становништво.

„Изгласано је 17 циљева одрживог развоја. Између осталих, да се искорени глад, редукује сиромаштво, да сви становници ове планете имају подједнаку шансу да се едукују, како ћемо користити ресурсе мора и земље, како ћемо уводити нове алтернативне изворе енергије, једнакост полова, како да оснажимо девојчице и жене да имају исте шансе да се образују. То су циљеви који треба да реше глобалне проблеме човечанства“, рекла је Беговић.

Наглашава да су корона и разни сукоби широм света успорили остваривање тих циљева.

„Сада наука добија кључно место да помогне да се макар убрза достизање циљева одрживог развоја, који се сигурно неће остварити до 2030“, рекла је министарка додајући да је наука један од алата за постизање таквих циљева.

Према њеним речима, улагање у ту област јесте велико, али то је улагање у будућност целе планете.

„Процене су да би се достигли циљеви одрживог развоја, на годишњем нивоу, треба између 20 и 30 трилиона долара. То су огромне количине новца, али зато треба да се укључе сви актери у друштву, не само држава која доноси регулативе и делимично улаже, него и приватни сектор“, рекла је министарка.

Нагласила је да се у Резолуцији налази мапа инвестиција, коју је Србија креирала, и која има за циљ да приватном сектору објасни зашто треба да улаже и да може да заради у области одрживог развоја.

„Све то кошта, треба улагати, али то је улагање у будућност, у нове генерације, то је улагање средњорочно и дугорочно у будућност и одрживост у планету Земљу.

Приватан сектор занима профит и морате да им покажете да одређене области, наравно свака земља има своје приоритетне области, заиста могу да се исплате, а у исто време чините добру ствар јер помажете да се циљеви одрживог развоја остваре“, нагласила је Беговић.

Пет сектора улагања идентификовано за Србију

Како је рекла, за Србију је идентификовано пет сектора улагања: здравство, пољопривреда и производња хране, обновљиви извори енергије, инфраструктура, технологија и комуникација.

У оквиру тих пет сектора налази се 13 области које би биле приоритетна за улагања, међу којима су управљање отпадом, ветропаркови, биотехнологија, дигитализација здравства.

„То јесу области које и на глобалном нивоу доносе новац онима који улажу у то. Треба отворити приватном сектору те области као приоритет и као нешто у шта двоструко вреди улагати новац“, констатовала је министрарка.

Када је реч о Био 4 кампусу, Беговић очекује да до краја године почну грађевински радови. Истакла је да је као научник, али и грађанин Србије, поносна што наша земља има такав пројекат и што ћемо га остварити у релативно кратком временском року.

„Тај пројекат има више димензија, од којих је једна јачање науке. Друга је привлачење приватног капитала и утицај науке на економију и развој биоекономије. С треће стране, то ће бити место за младе људе који ће се мотивисати да се баве науком, јер ја чврсто верујем и мислим да треба да расте број научника, јер то јесте један од најлепших послова којим можете да радите.

Да уживате а да оставите неки траг у друштву, утичете позитивно и да омогућите људима да боље живе једног дана“, поручила је Беговић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs