Без освежења у скорије време, ово ће бити једно од најтоплијих лета

Иако у наредном периоду не очекујемо јако високе температуре као протеклих дана, изузетно топло време се наставља – на снази ће бити и жути и наранџасти метео-аларм, наводи за РТС метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ.

Слободан Совиљ је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да иако смо после ужареног јула очекивали да ће током августа време бити знатно пријатније, лампица на метео-аларму се не гаси – на снази ће бити и жути и наранџасти метео-аларм.

  • Иако у наредном периоду не очекујемо јако високе температуре, које смо имали претходних дана, изузетно топло време се наставља, тако да ће и даље бити ризик због појаве шумских пожара на целом подручју Балканског полуострва али и источног Средоземља, наводи Совиљ за РТС.

Оцењује да ће ово ће бити једно од најтоплијих лета и, како каже, то је последица изузетно израженог топлотног таласа који је захватио централно и источно Средоземље у претходном периоду, где су температуре биле и до 47 степени, колико је измерено у појединим деловима Грчке.

  • Најтоплије лето до сада било је 2012. године. Према досадашњим вредностима, још нисмо достигли вредности температуре као тог лета, али у сваком случају, ово ће бити једно од најтоплијих, поготово што ћемо и у наредном периоду имати изузетно топло време и на снази ће због тога бити и жути и наранџасти метео-аларм, објашњава Совиљ.

Како каже, у наредном периоду неће бити услова за падавине.

  • Нема падавина иако их буде оне ће бити локалног карактера. Падавине ће бити локалног карактера у виду изолованих пљускова, али никаквог правог освежења или интезивних падавина које би значајније стабилизовале ситуацију неће бити, наводи гост Јутарњег програма.

Наводи и да су због пораста температура реаговале и Уједињене нације које су у свом извештају навеле да је упаљен црвени метео-аларм за човечанство због неодговорности човека према природи.

  • Тај извештај је дат због пораста температуре који је приметан и на нашем подручју. У протеклих шездесетак година имамо пораст температуре за два до три степена. Сам тај пораст температуре води и израженијим топлотним таласима у току лета и појави интензивнијих шумских пожара, наводи Совиљ.

Истиче да је због свега тога пред нама важан задатак – да смањимо употребу фосилних горива и користимо здравију енергију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs