Бела кућа реаговала на најаву истраге о импичменту Џоа Бајдена: Отркивено и шта ће се даље дешавати

Bajden

Републикански председник Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти дао је у уторак зелено светло за истрагу о опозиву председника САД Џоа Бајдена.

Неки посланици на десном крилу рекли су да ће покушати да уклоне Макартија са места лидера Представничког дома ако он не направи тај корак.

Макарти је рекао да је демократски председник лагао амерички народ о томе да није био упућен у послове његовог сина Хантера Бајдена у иностранству. Он је истакао и да је истрага Одбора за надзор Представничког дома открила „културу корупције“ породице Бајден.

– Упућујем наше одборе Представничког дома да отворе званичну истрагу о опозиву председника Џоа Бајдена. Ићи ћемо тамо где нас докази воде – рекао је Макарти новинарима.

– Реч је о наводима о злоупотреби положаја, опструкцији и корупцији, који оправдавају даљу истрагу Представничког дома – нагласио је он.

Председник Надзорног одбора Џејмс Комер и председник Одбора за правосуђе Џим Џордан одржаће у четвртак презентацију републиканцима Представничког дома у којој ће изложити случај како би се покренула истрага.

Комер и Џордан ће детаљно описати везе председника Бајдена са пословима Хантера Бајдена и Џејмса Бајдена у земљама као што су Кина и Украјина, као и наводно спречавање ширења информација којим се бавила Бајденова администрација, рекла су два извора за „Њујорк пост.

Један извор упућен у развој догађаја рекао је да није јасно када ће Макарти сазвати гласање у Представничком дому како би се званично покренула истрага.

Демократе одбацују истрагу

Бела кућа је осудила ту одлуку као „екстремну политику у најгорем облику“.

Републиканци из Представничког дома истражују председника девет месеци и нису нашли никакве доказе о неадекватним поступцима – написао је на Иксу, раније познатом као Твитер, Ијан Самс, портпарол Беле куће за надзор и истраге.

Демократе кажу да покушаји републиканаца за опозив имају за циљ да скрену пажњу јавности са правних битака са којима се суочава бивши амерички председник Доналд Трамп. Трамп се суочава са четири одвојене кривичне оптужнице док покушава да поново буде номинован испред своје странке на председничким изборима у САД 2024.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs