Беле покладе у Пригревици поново се организују

Bele poklade

Након паузе због пандемије коронавируса, мачкаре су поново кренуле Пригревицом. Да истерају зиму, а са њом и зле духове, да застраше људе, погосте се или истуку домаћине, већ по заслузи и томе како их дочекате, као и да најаве долазак благостања.

Последња недеља пред ускршњи пост се зове Бела, а последњег дана те се одржавају Беле покладе. Данас почиње уксршњи пост па су се, по банијском обичају, мештани јуче гостили.

– Поворке су кренуле око осам ујутро, завршавају у 14 часова, а увече се групе поново окупљају свака на месту на коме је договорила вечеру. Надамо се да ћемо следеће године организовати да све групе буду на једном месту у вечерњим сатима. Мачкаре иду улицом и улазе само у куће у које нас позову. Домаћини нас дочекују јајима, сланином, посеком, соком, кафом, чајем, а буде и по која ракијица против хладноће. Затим нас обилато дарују храном, а све што скупимо однећемо у школу „Вук Караџић“ или ће добити најугроженије породице у селу – објаснио је Ненад Циго Бањанац.
Тако су Пригревчани дугогодишњи обичај, од мита и традиције, претворили у хуманитарни догађај.

Ненад каже да су ове године мачкаре мање и видљиво је мањи број људи на улицама.

– Сваке године у Пригревици умре 100 људи, а роди се тек дванаест. Године 1975. Пригревица је имала 7.200 становника, сад нема 2.000 што се види и када мачкаре пролазе. Много је мање света, али и отворених капија. Овога пута, не као некада, зато што се људи плаше мачкара, него зато што су куће празне – каже Ненад.

Када се заврше мачкаре, свако треба да запали своју маску, јер се у њу скупљају нечисте силе и спаљују вештицу као симбол свега лошег. Обичај је настао као преокрет са зиме на пролеће и тежње да година буде благородна. У мачкарама учествују само мушкарци, било да је женска или мушка маска.

– Свака група има две младе и двојицу младожења, по две бабе и двојицу деда, као и коње који њиштањем терају демоне. Традицију ћемо одржавати док год нас буде. У мојој групи је ове године било 16 деце старости од 4 до 14 година, а остало су старији. Мени је у циљу да се традиција настави, а ова деца наговештавају да ће мачкаре још дуго ићи Пригревицом – истиче с надом Ненад.

Удружење Банијаца је спремило домаће специјалитете као што су крофне, банијска павлака, проја, разне колаче којима су се сладили посетиоци Белих поклада у Пригревици.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: