Белорусија ће распоредити трупе на граници са Украјином

Војска

Белорусија ће распоредити трупе за специјалне операције у три области у близини границе са Украјином, саопштиле су данас белоруске оружане снаге земље.

Како наводи Ројтерс, саопштење оружаних снага уследило је у тренутку када је председник Александар Лукашенко говорио о улози ракета руске производње у јачању одбране Белорусије.

Минск се месецима жалио да земље НАТО појачавају војно присуство у близини граница Белорусије и на то одговорио повећањем размера и интензитета сопствених војних вежби, додаје Ројтерс.

Начелник Генералштаба белоруске војске Виктор Гулевич навео је да се број војника НАТО близу белоруске границе “више него удвостручио” и да његова земља распоређује противваздушне, артиљеријске и ракетне јединице за вежбе на западу своје територије.

Председник Лукашенко је навео да је Москва пристала да помогне Минску у производњи пројектила сличних Искандеру, које је Русија користила у Украјини и да жели да Белорусија настави да користи руске ракетне системе земља-ваздух С-400 и С-300, наводи Ројтерс.

„Ми смо реалисти, разумемо да нећемо моћи да победимо НАТО, али можемо да нанесемо штету, посебно оним територијама са којих ћемо бити нападнути“, рекао је он, преноси британски сервис.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије