Београдски аеродром добио најсавременију топлану – Капацитет грејања повећан 25% уз смањење емисије штетних гасова

Aerodrom

На београдском Аеродрому Никола Тесла пуштено је у рад ново енергетско постројење за производњу и дистрибуцију топлотне и електричне енергије.

Предност нове топлане је смањење утицаја на животну средину, коришћењем еколошки ефикаснијих извора енергије и преласком са тешких горива на природни гас. Ово је још један важан корак у имплементацији еколошког акционог плана компаније ВИНЦИ Аирпортс у Београду, јер цео пројекат модернизације ставља велики фокус на одрживо пословање са крајњим циљем достизања нултог нивоа емисије гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године.

Ново постројење има 44МW укупног топлотног капацитета и опремљено је најмодернијим, тригенеративним системом за производњу и дистрибуцију топлотне енергије, хлађења и електричне енергије. Истовремено, укупан капацитет грејања аеродрома увећан је 25%, чиме се испуњавају све потребе за топлотном енергијом не само постојећих, већ и будућих потрошача, у складу са планираним развојем аеродрома, док је карбонски отисак смањен 25%, што одговара смањењу емисије штетних гасова од 3.000 тона угљен-диоксида. Предвиђеним решењима и избором опреме у новој топлани, постигнута је већа ефикасност у производњи и дистрибуцији топлотне енергије. Овај систем, заједно са системом управљања паметном зградом, обезбеђује равномернију потрошњу енергије у односу на спољну температуру.

– Ново енергетско постројење за производњу и дистрибуцију топлотне и електричне енергије, поред смањења утицаја на животну средину, глобално загревање и локални квалитет ваздуха, пружа и велику уштеду, како за аеродром, тако и у погледу коришћења расположивих природних ресурса. Обимни радови на модернизацији и реконструкцији аеродрома, предвиђају значајна улагања у еколошки одрживо пословање, како би се додатно смањио утицај на животну средину у погледу емисије штетних гасова, воде и отпада – изјавио је Франсоа Беризо, генерални директор компаније Белграде Аирпорт, оператера Аеродрома Никола Тесла.

Подсећамо, у децембру 2020. године компанија Белграде Аирпорт придружила се Програму акредитације за управљање емисијом угљен-диоксида на аеродромима (Аирпорт Царбон Аццредитатион програм – АЦА), а Аеродром Никола Тесла Београд добио сертификат нивоа 1. То је први резултат у овој области откад се аеродром придружио мрежи компаније ВИНЦИ Аирпортс, чиме су препознати напори компаније да смањи емисију штетних гасова.

Ово је само почетак реализације пројеката који се односе на одрживо пословање, а у завршној фази је и реализација изградње соларног постројења снаге 1МW, два нова постројења за прераду чврстог отпада и постројења за прераду отпадних вода.

Паралелно са радовима на еколошки одрживом развоју и пословању, у току су обимни радови на модернизацији и реконструкцији Аеродрома Никола Тесла Београд.

Захваљујући својој стручности у области управљања аеродромима широм света, матична компанија ВИНЦИ Аирпортс ће, током трајања концесије, подстаћи раст и донети нова искуства за путнике и партнере на највећем аеродрому у Србији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије