Београд се спрема за специјализовани ЕXПО 2027: Захтеван пројекат, велика улагања у комплекс, али и велика очекивања

Expo 2027

Специјализована изложба Еxпо 2027 под мотом „Играј за човечанство, спорт и музика за све“, требало би да се одржи у периоду од 15. маја до 15. августа 2027. године, и то на новом сајамском простору у Сурчину. Према речима привредника и званичника, то би Србији могло да донесе милионе нових посетилаца, велике економске бенефите и нова радна места, док се са друге стране део струке пита хоће ли зарада од ове манифестације оправдати новац уложен у изградњу комплекса?

Делегација Србије већ почиње да ради на организацији догађаја који би, према проценама стручњака, у Србију могао да доведе представнике из више од стотину земаља. Представници власти такође тврде да ће сајам бити самоодржив и профитабилан и након завршетка Специјализованог експа.

Како је раније за Еуронеwс Србија објаснио Душан Боровчанин, менаџер пројекта Еxпо 2027 и директор Конгресног бироа Србије реч је о једном од најзахтевнијих пројеката на Балкану.

„Изложба траје три месеца, међутим све те земље долазе и много раније ради припреме својих изложби. Тако да ми практично, данас имамо времена за славље, али већ сутра ће кренути озбиљне припреме и сигурно ће трајати до последњег тренутка 2027. године“, рекао је Боровчанин.

Директорка Београдског сајма Данка Селић изјавила је за Тањуг да је избор Србије за домаћина Међународне специјализоване изложбе Еxпо 2027 велико прознање за нашу земљу.

„Поносни смо што је Београд добио домаћинство за један од највећих и најзначајнијих догађаја на свету у изузетно јакој конкуренцији између пет земаља“, рекла је директорка.

Да је реч о захтевном пројекту, за Еуронеwс Србија потврђује и главни урбаниста Београда, Марко Стојичић, који каже да је спрска делегација већ морала да се докаже током саме кандиатуре за одржавање једног оваквог догађаја да би га уопште и добила. Како је објаснио, могућности које ће Србија имати након његовог одржавања су велике.

„Ово ће свакако бити и изложбени простор. Користиће се за различит дијапазон сајмова где ће се након свега одржавати бројни догађаји. Имаћемо читаво поље могућности које би подразумевало шта би све овде могло да се организује а тиче се Балкана и самог Београда. До сада нисмо имали овако адкеватан простор који је овако добро организован“, каже он.

Стојичић додаје да је такође реч о најзначајнијем пројекту који ће привући велики број инвестора из иностранства који ће бити у прилици да можда и први пут посете Београд.

„Најзначајнији је пројекат јер генерише много ствари. Велики број људи ће доћи на сајам а зачајно је да ће он трајати и дужи временски период, три месеца. Такође овај догађај ће окупити и велики број фирми а на тај начин се свету шаље и порука да је Београд место где треба улагати“, сматра он.

Хоће ли пројекат оправдати улагања?

Међутим, део струке наводи да јавности нису представљени документи који би показали оправданост градње оваквог једног комплекса, нарочито кад већ постоји Београдски сајам. Бивши главни архитекта Београда Ђорђе Бобић каже за Еуронеwс Србија да је сјајна вест то што је Беогард добио ову изложбу, али наводи да су многе ствари у овом пројкету нејасне.

„Овај догађај ће нам мало променити начин комуникације са светом и то је корисно. Међутим, оно што јесте проблем је тај да они који су кренули да одлучују о свему томе су почели без концепта. Ту нема инфраструктуре, саобраћајнице, организација терена и слично а то значи да ће то бити додатни трошак који износи најмање још толико“, каже Бобић.

Он сматра да Београд већ има постојеће капацитете који би могли да се искористе овим поводом, и наводи да је управо Сајам место на којем би Еxпо 2027 могао да се одржи.

„За тај огроман простор треба рачунати све трошкове који подразумевају плаћање инфраструктуре, огроман број запослених итд. Након манифестације је питање хоће ли трећина тог сајма да буде ангажована на неки начин. С друге стране, направити такав простор за Експо који је добио Београд, Београдски сајам који већ постоји је сасвим довољан“, каже.

„Ту је нето корист пре свега за хотелијерство, турзам и угоститељство. Нема овде занчајнијег утицаја на развој индустрије и привреде. Са друге стране, на дужи рок, ово би могли да гледамо као измештање Сајма на Сурчину и то би онда могло да се гледа као инвестиција за нове сајамске просторе. Оно по чему су сајмови иначе специфични је тај да доносе зараду у зависности од тога колико их организујете“, објаснио је он.

Како је замишљен простор?

Планирани комплекс „Експо 2027“ обухвата три целине: Е1, парцела од 831.488 квадратна метра, предвиђена је као изложбени простор са павиљонима и садржајима попут мултифункционалних хала, конгресних дворана, конференцијских сала за догађаје од највећег државног значаја, Е2 на плацу од 69.336 квадрата намењена је за смештај корисника и запослених у комплексу и у оквиру ње градиће се хотели и комерцијални садржаји, док је целина Е3 на грађевинској парцели од око 229.105 квадрата виђена за комерцијалне садржаје за учеснике и посетиоце манифестације. Постојећи сајам ће променити намену.

Србија, као домаћин, обезбеђује простор за све учеснике изложбе и због тога је неопходна изградња сасвим новог изложбеног простора.

Замишљено је да простор „буде генератор будућих промена у окружењу: проширење и унапређење постојеће туристичке понуде Београда новим савременим комплексом у функцији МИЦЕ (Меетингс, Инцентивес, Цонференцес, Еxхибитионс) туризма, промоције Београда за организатора великих међународних сајамских, конгресних, привредних и културних манифестација, презентације културних вредности и представљање новог, савременог имиџа Републике Србије“, наведено је у тексту документа који је израдио Урбанистички завод Београда, а наручило га је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Према ранијим речима министра Горана Весића, сајмови су увек грађени на периферији.

„Некадашње Старо сајмиште је било на периферији. Када је потом изграђен нови сајам, то је такође била далека периферија и потпуно је природно да се сајмови налазе на ивици града“, рекао је Весић раније за Еуронеwс Србија, додајући да се захваљујући томе избегавају гужве у центру града.
Објаснио је да је најавељн догађај заправо и повод за нова инвестирања у Београд.

„На нама је сад да искористимо ту светску изложбу за велику промоцију наше земље, не само промоцију као пословне и туристичке дестинације, него да покажемо да привредници могу да виде да могу да инвестирају да можемо да наставимо тренд инвестирања“, испричао је министар.

Председник Србије Александар Вучић је раније рекао да се предвиђа директан економски ефекат од око 500 милиона, а индиректни око 600 милиона и да ће Београд, захваљујући освајању титуле домаћина Светске специјализоване изложбе постати највеће градилиште у Европи.

„Сада морамо да почнемо убрзано да радимо, од националног стадиона до самог Еxпо простора, до изградње стамбених квадрата у којима ћемо да сместимо учеснике изложбе, а после тога да разговарамо како да пренаменимо станове и коме од ових угрожених структура које немају решено стамбена питања да то учинимо“, рекао је председник.

Победа Београда окончала мандат градоначелника Малаге

Портал лаопиниондемалага.ес писао је да је Малага важила за фаворита за одржавање Еxпо 2027, али да је Србија повела и није „пуштала“ до краја. Севиља.абц преноси да је градоначелник Малаге поднео оставку након што је изгубио Еxпо 2027.

Он је рекао да је стратегија Србије била да у светској политици тражи подршку несврстаних земаља и да је можда ту кључ победе. Портал наводи да је резултат изненадио и шпанску делегацију и остале кандидате, међу којима су били и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина), Пукет (Тајланд) и Минесота (Сједињене Државе).

Делегати 179 земаља, од којих је гласала 161, на крају су се определили за предлог балканске земље, који је представљен са темом „Игра за човечанство: спорт и музика за све“.
Упркос томе што није кренуо као фаворит, предлог Београда је последњих недеља почео да осваја своју позицију.

Како је шпанска делегација признала, Срби су у последњем тренутку интензивирали дипломатске контакте и састајали се са разним делегатима са правом гласа. Малага је покушала, али није могла, наводи портал тхеобјецтиве.цом/еспана.

Сан да буде домаћин Еxпо-а 2027. остао је покушај упркос свим уложеним напорима, а кандидатура Београда који ће за неколико година бити домаћин ове манифестације омела је намеру овог андалузијског града да буде у центру пажње света.

Београду је овим поводом честитао и шпански и холивудски глумац Антонио Бандерас.

„Честитке Београду на избору за ЕXПО 2027! Овде у Малаги, туга је трајала неколико минута, јер ми живимо у нашој природној радости. Настављамо да гледамо према будућности и нећемо моћи да избегнемо да будемо срећни!“, написао је Бандерас на Твитеру.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs