Бесне пожари у Грчкој! Пронађено 18 угљенисаних тела, у Кавали гори већ 24 сата, евакуација у току, изгореле куће, маслињаци

Grčka požar

Након вести о пожарима на Хавајима у ком је страдало 100 људи, а 1.300 се води као нестало, стигла је још једна стравична вест, овог пута, из Грчке да је 18 угљенисаних тела пронађено у шуми која гори.

Наиме, тела су пронађена у селу Дадија у Евросу у Грчкој, преноси Прототема.гр.

Према информацијама, тела страдалих пронађена су у две групе, а увиђај је у току.

Према речима представника ватрогасне службе Ђаниса Артопиороса, „истражује се могућност да су илегално ушли у земљу“.

Тренутна ситуација у Грчкој је критична и застрашујућа, како пожари настављају да бесне широм земље. Град Александрупољ суочава се са драматичним пожарима који су изазвали озбиљне последице. Пламенови су окружили град, остављајући за собом уништене пределе и пустошење.

Болница у Алеxандрополису је претрпана пацијентима који пате од повреда изазваних ватром, као и од респираторних проблема услед густог дима. Да би се изашло у сусрет хитним ситуацијама, лакши пацијенти су преусмерени ка болници у Комотинију.

Пожари су захватили и друге делове Грчке, а дим и димна прашина су се проширили до Италије, остављајући облаке сивог неба изнад читаве области. Грчко небо више не поседује своју карактеристичну плаву боју, уместо тога прекрива га сивило дима и пепела.

У међувремену, у области Хасије пожар је постао неконтролисан и напредовао брже него што је очекивано. Ватрогасци и грађани су се удружили како би зауставили ширење пламена и заштитили своје домове и имовину.

Мештани напуштају своје домове.

Видео можете погледати ОВДЕ.

Апели за помоћ су се чули са свих страна. Градоначелник Филиса, Христос Папоус, је упутио драматичан апел за „хитна ваздушна средства“ како би се зауставило ширење пожара. Велики број ватрогасаца, цистерни са водом, авиона и хеликоптера је укључен у напоре гашења.

Пожар у шуми Дадија избио је у понедељак у подне, а ватрогасне снаге су покушале да се изборе са њим пре него што се проширио.

Заменик регионалног гувернера рекао је за АПЕ-МПЕ да је реч о пожару који се, из непознатог разлога, догодио на удаљености од других пожара који су у току на локацији Гибрена.

Трајект постао болница: Било је као да је рат, као да је експлодирала бомба

У лучком граду Александрополису, шумски пожари приморали су на евакуацију десетине болничких пацијената, укључујући новорођенчад.

Ватра се брзо ширила, распламсана олујним ветровима, шаљући облаке дима изнад града.

Трајект је претворен у импровизовану болницу, пошто је 65 пацијената евакуисано из универзитетске болнице.

Старији пацијенти лежали су на душецима разбацаним по поду кафетерије, болничари су пружали помоћ пацијентима на носилима, а једном мушкарцу на софи био је закачен инфузијски раствор.

„Радим 27 година, никада нисам видела нешто овако. Носила свуда, пацијенти овде, инфузија капље тамо… било је као да је рат, као да је експлодирала бомба”, прича медицинска сестра Никос Гиокцидис.
Ватра се разбуктала и код Атине

Пожари су избили у уторак и у близини главног града Атине. Разбуктали су се на периферији града, у подножју планине Парнита, а претили су да захвате и куће.

Покренута је операција евакуације монахиња из манастира, саопштила је ватрогасна бригада.

Велики пожар избио је и у индустријском граду Аспропиргосу.

Више од 120 ватрогасаца и девет авиона борило се са пожарима у близини Атине.

Временски услови у Грчкој су екстремни и остаће екстремни наредних дана, саопштио је портпарол Ватрогасне службе Василис Вартакијанис за ТВ ЕРТ.

Летњи пожари у тој земљи су уобичајени, али последњих година су све гори, због неуобичајено топлог, сувог и ветровитог времена, што научници повезују са климатским променама.

Јул је био најтоплији месец откако се мери температура на планети, а многи параметри указују да ће такав бити и август.

Топлотни талас у последњој декади августа последица је израженог поља високог ваздушног притиска и суптропског топлог ваздуха из северне Африке, тачније из области Марока.

У Кавали гори већ 24 сата, ватра пали све пред собом

Настављају се алармантне сцене у регији Кавала, док ватрогасне јединице настоје да се изборе са континуираним буктињама. Посебно је забрињавајуће константно распламсавање пожара испред општине Нестос, које је изазвано снажним ветром који дува у том подручју. Ватрогасци су већ данима посвећени напорима да сузбију ватру и ставе ситуацију под контролу, али изазови су и даље озбиљни.

У току јучерашњег поподнева, планинско село Агиос Космас у општини Нестос, источно од Кавале, евакуисано је из предострожности како би се заштитили становници од напредовања пожара према насељу.

Пожар је први пут избио у шумском подручју села Дијалектос и брзо се проширио, формирајући више фронтова који су се приближавали насељеним подручјима општине Нестос. Ватрогасци и добровољци раде заједно како би се суочили са овом претњом. Ватрогасци су повређени у досадашњим напорима, а пожар је оставио и материјалне штете.

Овај пожар, који је већ трајао 24 сата, изазвао је озбиљна разарања. Много кућа, торова, усева маслина и травњака је већ уништено. Ситуација остаје озбиљна док се ватрогасне екипе боре са временом и снагом ватре.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs