Бесплатан менторски програм Каријера 4.0: Припрема средњошколаца уз стручњаке из ИТ сектора

Karijera

Иницијатива Дигитална Србија најављује отварање трећег циклуса менторског програма Каријера 4.0, који ће омогућити средњошколцима на завршној години да се повежу са више од 40 стручњака из дигиталних компанија које послују у Србији. Програм је дизајниран да помогне ученицима да донесу одлуку о даљем образовању и избору каријере, као и да боље разумеју како се теоријско знање примењује у пословном свету. Пријаве су отворене од 20. септембра до 6. октобра на дси.рс/каријера40.

Током претходна два циклуса менторског програма Каријера 4.0 више од 700 средњошколаца из целе Србије радило је са више од 80 ментора из домаћег дигиталног сектора. Иницијатива Дигитална Србија у овој школској години покреће нови циклус програма у оквиру ког ће више од 40 ментора из неких од водећих дигиталних компанија у Србији у наредним месецима радити са средњошколцима, делећи своја професионална искуства и помагати им у доношењу кључних одлука у вези са будућим образовањем и каријером.

„Искуство је показало да средњошколци често не знају да на развоју врхунских дигиталних производа и услуга могу да раде из Србије и замишљају да ако желе да раде на неким „кул” пројектима треба да напусте Србију. Претходне две године у којима смо реализовали Каријеру 4.0 су нам показале да је док су још у школској клупи право време да им покажемо да у Србији постоје компаније које се на светском нивоу баве гејмингом, биотехнологијом, блокчејном, вештачком интелигенцијом… и да су њихови запослени више него спремни да своје време ставе на располагање онима који ће им сутра постати колеге и предводити технолошки развој наше земље“, истакла је Тијана Стефановић, пројектна менаџерка Иницијативе Дигитална Србија.

Месечни менторски састанци ће се одржавати онлајн, што омогућава ученицима из свих делова Србије да се упознају са стручњацима из водећих дигиталних компанија у земљи. Приликом пријаве за програм, ученици ће моћи да прегледају биографије ментора и изаберу оне који одговарају њиховим интересовањима и каријерним циљевима.

Објашњавајући своју мотивацију за укључивање у програм Каријера 4.0 менторка и директорка за дигитална решења, стартапе и иновације Тања Кузман из компаније ПwЦ Србија каже да сматра да је један од најважнијих задатака свих да се помогне будућим генерацијама да буду боље од наших.

„Овај менторски програм је један од начина да приближимо средњошколцима све кључне аспекте наших каријера, зашто волимо посао који радимо, која су им знања потребна, који изазови их чекају, како доносимо одлуке и слично“, каже она.

Слично мисле и њене колеге међу менторима, софтверски инжењери Милош Гаруновић и Стеван Медић.

„Каријера 4.0 нуди идеалну прилику за повезивање средњошколаца са менторима из ИТ индустрије који доприносе дељењу знања и убрзању развоја. Иако сам доста тога научио на факултету, недостајао ми је додатни практични увид у програмирање. Уз ментора коме је посао да свакодневно програмира, лакше је сазнати како изгледа рад на комерцијалним пројектима, сарадња са различитим тимовима, што убрзава стицање знања и отвара врата за успех у ИТ индустрији“, истакао је Милош Гаруновић из компаније Девтецх.

„У данашње време, када је избор стварно велики, од непроцењивог значаја је консултовати се са професионалцима из области и разумети која све усмерења постоје, нарочито у ИТ-у, почевси од дизајна, обраде података, програмирања, па све до пројектног менаџмента и бизниса. Каријера 4.0 пружа могућност да из прве руке чујете искуства експерата из различитих области и да кроз вођени менторски програм сазнате све што вас занима о ИТ-у“, закључује Стеван Медић испред компаније Сyмпхонy.

Средњошколаци ће у четири месеца трајања програма имати прилику да се припреме за изазове које доноси Четврта индустријска револуција и послови будућности са стручњацима из различитих области — развој софтвера, телекомуникације, гејминг, управљање пројектима, биоинформатика, маркетинг, менаџмент, право, ХР и многе друге, а из компанија A1 Srbija, Bosch, Devtech, GIG Media, Ispira grupa, Karanović & Partners, Levi9, Microsoft Development Center Serbia, Nordeus, Playrix RS, Playstudios Europe, PwC, Symphony, TeleGroup, Vega IT и Велсера.

Пријаве су отворене од данас и сви заинтересовани средњошколци на завршној години могу да посете dsi.rs/каrijera40 и попуне пријаву до 6. октобра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs