Бесповратна подршка за мала пољопривредна газдинства и предузећа

Министарство пољопривреде и Светска банка кренули су са пројектом бесповратне помоћи газдинствима у секторима воћарства, виноградарства, повтарства и цвећарства.

Објављивањем првог позива Министарство пољопривреде, у сарадњи са Светском банком, започело је „Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ који ће трајати три године и чија укупна вредност износи 38 милиона долара. У првом позиву, доделом бесповратних средстава малим пољопривредним газдинствима и предузећима, биће подржани сектори воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства.

Kако је раније најавио ресорни министар Бранислав Недимовић, средства ће бити пласирана кроз шему 50-40-10. Kорисници ће моћи да добију бесповратна средства у износу до 50 одсто од укупне вредности инвестиције, 40 одсто ће финансирати из кредита код банака, а  произвођачи ће у старту дати само десет одсто средства као сопствено учешће.

Максимални износ које једно газдинство може да добије бесповратно је 20.000 евра док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра. За ове намене Министарство пољопривреде ће до краја године исплатити 20 милиона евра и то кроз још два јавна позива, у јулу и октобру.

Оно што је, како кажу у Министарсртву пољопривреде, додатна погодност овог вида подстицаја је то што пољопривредник сав новац добија унапред, односно пре почетка саме инвестиције и нема никаву препреку за даље улагање. Међу приоритеним корисницима подстицаја су жене на селу, млади пољопривредни произвођачи и они који живе и раде у мање развијеним односно сиромашним општинама. Поред ових група предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке попут ИПАРД-а.Линк за јавни позив, списак банака и консултантских кућа, можете погледати ОВДЕ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије