Бесрамни удари на председника! Док је Вучић одлучно заштитио Србију, поједини медији извештавали да је „отишао на рапорт“ код руског амбасадора

Predsednik Srbije

Аналитичар Дејан Вук Станковић оценио је данас као злонамеран покушај дела опозиционих медија, да као „одлазак на рапорт“ представе сусрет председника Србије Александра Вучића и амбасадора Русије Александра Боцан-Храченка, а који је уследио након Самита у Атини где је усвојена заједничка Декларација и где се Вучић састао са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Политиколог Зоран Милосављевић сматра да такве оцене сусрета председника и амбасадора Русије у Вили Бокељка, а који потичу опозиционих медија, представљају покушај инверзије чињеница и извртања руглу не само институције председника, већ и државе.

Вук Станковић и Милосављевић реаговали су поводом навода да је „Вучић на рапорту код амбасадора Русије после састанка са Зеленским“, и питања да ли је то Вучић морао да објашњава подршку хапшењу (руског председника Владимира) Путина.

Станковић за Тањуг каже да такви ставови представљају део пропаганде и злонамерно и крајње поједностављено читање духа и слова Декларације из Атине.

– Том Декларацијом потврђена је подршка европском путу Србије, међународном праву и очувана је неутрална позиција Србије у украјинско-руском рату. Подршка суђењима за ратне злочине континуитет је наше политике са претходним деценијама када смо активно сарађивали са Хашким трибуналом, подршка територијалном интегритету и суверенитету Украјине је принципијелан став, посебно важан због противљења независности Косова и најзад, Србија није увела санкције Русији, што је такође принципијелно питање и питање наших билатералних односа са Русијом – навео је он.

Према речима Станковића, сусрет Вучић -Зеленски део је дипломатске активности и колико се могло видети разговор је био отворен и коректан, упркос неким разликама.

Александар Вучић, Володимир Зеленски Фото: Тwиттер Принтсцреен/@ЗеленскyyУа
– Србија није непријатељ Украјине, Србија не подржава рат, али Србија неће бити питана ни о крају рата, ни коначном решењу – навео је аналитичар и нагласио да конструкција опозиционих медија везана за сусрет председника Србије и амбасадора Боцан-Харченка представља део пропаганде и то антисрпске, а толико и антируске, јер се напада „државна оријентација у деликатном политичком тренутку и то политичка оријентација власти која има изворно демократски легитимитет“.

Станковић додаје да Вучићу у Атини није било лако да одбрани наше интересе, јер су притисци да Србија заузме антируски став константни као што су стални притисци да призна косовску независност.

– Рационално и одлучно Вучић је заштитио Србију. Остаје отворено питање мимо негативне кампање НОВА С, да ли је НОВА С политички актер или медиј и шта је, изнад свега, алтернатива балансираној и неутралној позицији наше државе? – рекао је аналитичар и додао да ипак одговор на та питања нисмо добили и нећемо.

Политиколог Зоран Милосављевић сматра да такаве оцене сусрета председника и амбасадора Русије представљају инверзију чињеничног стања и да они стварају конфузију код грађана. Он наглашава да грађани морају да знају да медији морају да се баве истраживачким новинарством, а не нарученим.

– Видимо покушај инверзије, и покушај ружења институција, на првом месту институције председника па онда и Устава Србије, што није бенигно – оценио је политиколог и нагласио да би инситуције морале да реагују.

Милосављевић је у изјави за Тањуг додао да управо баш такво писање показује слободу медија у Србији. Да би грађанима било јасније, каже важно је да се разуме деловање опозиционих медија, да се види где су регистровани, тако ће знати да се не ради о домаћим медијима.

– Када на тај начин покушавате да унизите председника Републике, ма ко он био, а у овој ситуацији је то Александар Вучић, морамо да знамо да се не води хајка на Вучића већ на председника. Ово је и напад на државу. Када неко написе наслов председник иде на рапорт, то значи да Србија иде на рапорт код страног амбасадора и то је инверзија и вређање институције председника и Устава Србије – рекао је он и додао да инситуције морају да нађу начин и да реагују како би се овакви покушаји стопирали.

Подсетио је да је однос председника према страним амбасадорима прописан законом РС.

Председник Александар Вучић разговарао је данас у Вили Бокељка са амбасадором Александром Боцан-Харченком о, како је навео, свим актуелним регионалним и глобалним питањима и потврдио намеру Србије да настави да одржава складне односе са Русијом.

– Дискутовали смо, такође, о широком спектру билатералних тема и потврдили нашу намеру да наставимо да одржавамо складне односе са Руском Федерацијом – додаје се у објави.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs