Беч домаћин конференције о забрани атомског наоружања

Beč
У Бечу ће идуће недеље, од уторка до четвртка, бити одржана прва конференција чланица споразума о забрани нуклеарног наоружања, који је од почетка прошле године ступио на снагу.

Визију света без нуклеарног наоружања за коју се бори Аустрија већ годинама, као и саму конференцију бојкотују све атомске силе, али ће две чланице НАТО, која је нуклеарна алијанса – Немачка и Норвешка – као посматрачи присуствовати скупу, којим ће председавати аустријски дипломата Александер Кмент.

Споразум о забрани нуклеарног наоружања потписала и ратификовала је 61 држава света.

Министарство спољних послова Аустрије истиче да ће део чланица на конференцији бити заступљено на министарском нивоу, а већина на нивоу виших државних службеника.

На првој конференцији главна тема ће бити доношење одлука потребних за промену споразума.

Министарство указује да је контекст конференције потпуно измењен због рата у Украјини, јер приликом закључења споразума нико није могао предвидети да би се могло уопште и помињати употреба тактичког атомског наоружања.

Свет се, због тога, сматра Министарство, налази пред прекретницом.

У Европи се не назире одустајање од нуклеарног наоружања, већ напротив прети опасност да дође до нове трке у нуклеарном наоружавању, али у другим деловима света то није случај.

Аустрија жели да искористи конференцију како би појачала притисак у правцу забране нуклеарног наоружања.

Уочи скупа, у понедељак, Министарство ће организовати експертску конференцију о хуманитарним последицама нуклеарнг наоружања.

На том скупу биће дат свеобухватни преглед ризика од нуклеарног наоружања.

Званични Беч сматра да је забрана нуклеарног наоружања једини пут који води ка уклањању безбедносних ризика.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs