Беч укида “2G” правило; Кипарска влада близу укидања свих ковид ограничења

Beč

Након што је Министарство здравља Аустрије донело нову уредбу о епидемиолошким мерама, која предвиђа даље попуштање, и Беч је најавио да ће укинути “2G” правило у гастрономији, као и маске.

Министарство је одлучило да укине “3G” правила, продужи важење Зеленог пасоша на годину дана за “бустероване” особе, и обавезу ношења маски ограничи на јавни превоз, такси, болнице, супермаркете, апотеке, трафике, банке, дрогерије.

Беч, који је до сада увек примењивао строжије мере од оних које је прописало Министарство здравља и влада, сада делимично прати попуштања.

Секретар за здравство покрајине Беч, Петер Хакер, саопштио је да од сутра више неће бити ограничења у приступу гастрономији, како дневној, тако ни ноћној.

За разлику од “савезних” мера, Беч је строжији када је реч о приступу болницама, установама за негу, али и обдаништима, где екстерна лица морају за посету показати негативан PCR тест, а запослени морају имати или сертификат о вакцинацији, потврду о прележаном ковид19 или негативан PCR тест, уз то они ће бити два пута недељно PCR тестирани.

Што се вакцина тиче, припадници ризичних група могу четири месеца после треће дозе да приме четврту, а сви остали након пола године од пријема бустера.

Хакер је казао да се и поред попуштања мера не сме мислити да је пандемија прошла.

Он очекује да ће у мају бројеви новозаражених осцилирати, а у јуну се јасно смањити.

За јесен, као и готово сви експерти у земљи, и он очекује нови талас короне.

Кипарска влада близу укидања свих ковид ограничења

Кипарска влада је веома близу укидања свих ограничења због корона вируса, изјавио је министар здравља Михалис Хаџипантела, који каже да су хоспитализације значајно смањене у последњих неколико дана.

Сејф пас, мера која ограничава приступ јавним просторима на основу здравствених стања, већ је укинута за многа места, док ће у понедељак бити укинута и кипарска пропусница за улазак у земљу, пренео је грчки дневник “Катимерини”.

Хаџипантела је јуче казао да очекује да ће на састанку у понедељак бити одлучено о додатним релаксацијама.

“Чекам да чујем шта научници имају да кажу”, истакао је он.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије