Бившем премијеру Пакистана забрањено бављење политиком следећих пет година

Gul

Бившем пакистанском премијеру Имрану Кану, који је осуђен на затворску казну због корупције, данас је Изборна комисија Пакистана изрекла званичну забрану бављења политиком у наредних пет година.

„Имран Ахмад Кан Нијази је дисквалификован (из политичког живота) на период од пет година“, наводи се у званичном документу, преноси Ројтерс.

Према пакистанском закону, осуђена особа не може да се кандидује ни за једну јавну функцију током периода који одређује Изборна комисија, а највише на пет година почевши од дана када је изречена пресуда.

„Знали смо да је ово неизбежно“, изјавио је Канов помоћник Зулфикар Бухари у разговору са извештачем Ројтерса и потврдио да ће странка оспоравати ову одлуку на вишој судској инстанци.

Кан (70) је ухапшен у својој кући у Лахореу и одведен у затвор у близини Исламабада, али његов правни тим је уложио жалбу Вишем суду у Исламабаду у којој се захтева да се поништи осуђујућа пресуда, рекао је његов адвокат Наим Пањута.

У жалби се између осталог наводи да је суд одбацио списак сведока одбране дан пре изрицања пресуде, уз оцену да је у питању „грубо кршење правде“.

Суд је убрзао судски поступак након што је Кан одбио да присуствују рочиштима упркос поновљеним позивима и налозима за хапшење.

Кан је у средишту политичких превирања од када је прошле године збачен с власти након што му је изгласано неповерење у парламенту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs