Бившем премијеру потврђена казна од 12 година затвора: Мора да плати и 50 милиона долара

Premijer

Малезијски жалбени суд потврдио је данас осуђујућу пресуду бившем премијеру Наџибу Разаку у случају повезаном са корупционашким скандалом у државном фонду “1MalaisiaDevelopment Bhd“ (1МДБ). Наџиб је прошле године осуђен на 12 година затвора и новчану казну од 50 милиона долара, након што је проглашен кривим за кршење поверења, злоупотребу положаја и проневеру око 10 милиона долара добијених од фонда “СРЦ Интернатионал”, некадашње подружнице 1МДБ-а, подсећа агенција Ројтерс.

Он се изјаснио да није крив.

– Ово је важна одлука која има директне политичке импликације – написао је опозициони посланик Вонг Чен на Твитеру, додајући да ова одлука значи да Наџиб неће моћи да се кандидује ако дође до ванредних избора почетком следеће године.

Наџибов адвокат Шафи Абдулах је поручио суду да ће се бивши премијер жалити на пресуду федералном суду, највишем суду Малезије.

Наџиб је на виртуелној конференцији за новинаре изразио разочарање због одлуке жалбеног суда да потврди осуђујућу пресуду, наводећи да је наложио адвокатима да поднесу још једну жалбу федералном суду.

Случај 1МДБ, који је један амерички генерални тужилац описао као најгори облик клептократије, бацио је сенку на малезијску политику.

Америчке и малезијске власти тврде да је украдено 4,5 милијарди долара и да се више од милијарду долара слило на Наџибове личне рачуне.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs