Биће млека: Влада мења уредбу, трговци добијају нову цену, али и мању маржу

Mleko

Влада Србије је на данашњој седници изменила Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, између осталог и млека.

После само десет дана од продужетка старе уредбе о максималним ценама основних намирница, Влада Србије је поново променила своју одлуку и донеле нову цену млека.

Нова максимална малопродајна цена млека је повећана за девет динара, па ће сада УХТ млеко са 2,8 посто млечне масти коштати 128,99 динара, пише Еуронеwс.рс.

Мења се и максимална трговачка маржа за све врсте УХТ млека и смањује се са 12 на пет посто.

На истој седници Влада је забранила извоз свежег млека и појединих млечних производа до 30. септембра.

Протеклих десетак дана на српском тржишту је дошло до поремећаја снабдевања свежим млеко, које се тако у дефициту придружило шећеру, с којим проблема има мало дуже.

Претходна уредба, продужена 30. августа, одређивала је цену млека на 119,99 динара, али та цена очигледно није подмиривала рачунице произвођача и трговаца.

Сада би то требало да се, уз раст цене од осам одсто, промени.

Као разлози несташице млека, у јавности су навођени мања млечност крава у летњем периоду, суша која је испостила сточну храну и вишедеценијско запостављање сточног фонда и сточара у Србији.

За разлику од сличне ситуације са шећером, Влада није најавила појачану инспекцију и проверу да ли се роба негде лагерује и да ли неко манипулише тржиштем зарад веће цене. То је и логично, јер млеко је краткотрајнија роба од шећера, и манипулација са „склањањем робе“ са тржишта је теже изводива.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.