Благи пад броја новозаражених – Здравствени систем и даље под притиском

Због великог броја хоспитализованих здравствени систем је под огромним притиском. На болничком лечењу је 7.839 пацијената, од којих су 282 на респиратору. Стручњаци упозоравају да смо далеко од колективног имунитета и да би уколико га не достигнемо, вирус могао толико да се измени да би тренутне вакцине постале неефикасне.

Према последњем пресеку, у Србији је битку са ковидом 19 изгубило још 39 пацијената. Потврђено је нових 3.706 случајева заразе коронавирусом, од тестирана 13.974.

Од укупног броја новозаражених, Београд бележи највише нових случајева – 945, нешто више него јуче, али и даље испод 1.000.

Троцифрени су још Ниш са 206 нових случајева, Нови Сад – 144 и Краљево са 119 случајева.

Обављено укупно 2.593.838 вакцинација против коронавируса, а другу дозу су примила 1.112.823 грађанина.

Благи пад броја новозаражених не сме да нас завара, јер је притисак на болнице и даље огроман. 

Гостујућу у Београдској хроници на РТС-у, вирусолог Тања Јовановић упозорила је да смо далеко од колективног имунитета и да би уколико га не достигнемо, вирус могао толико да се измени да би тренутне вакцине постале неефикасне. 

Министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу с Русијом Ненад Поповић рекао је да је Институт “Торлак” потписао Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом “Генеријум” о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине “спутњик В” у Србији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs