Блинкенова дипломатска мисија у Пекингу: „Нарочито би било важно да се поплоча пут за састанак Сија и Бајдена“

Poseta

Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се другог дана посте Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом, иако је до пред сам сусрет било неизвесно да ли ће се уопште и одржати. Након разговора, кинески државни медији објавили су двоминутни видео у ком Си каже да је „веома добро“ што су две стране „начиниле одређени напредак и постигле договоре по одређеним питањима“.

Блинкен је навео да су САД и Кина „оствариле напредак у неким од кључних питања постављених када је у питању његова посета Пекингу, и да су се сагласиле око „потребе стабилизације односа“, али је додао да за побољшање билатералних односа треба времена.

То што се кинески председник састао са Блинкеном, говори о значају посете америчког државног секретара, рекао је за Еуронеwс Србија Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику.

„У таквим случајевима, када шефови држава госту ‘дају поклон сусрета’, иако за Блинкена можемо рећи да је министар спољних послова његов адекватан саговорник, шаље се порука да се ова посета и међусобни однос схватају озбиљно. Та дипломатска симболика увек постоји“, навео је Вуксановић.

„Нећемо сваки дан имати успеха по тим питањима, али у читавом низу области, под условима које смо поставили за ово путовање, постигли смо напредак и идемо напред. Опет, желим да нагласим да се ништа не решава једном посетом, једним путовањем и једним разговором. У питању је процес“, рекао је Блинкен.

Си није улазио у детаље, а једини договори који су досад објављени током Блинкенове посете Пекингу су планови да кинески министар спољних послова Ћин Ганг отпутује у САД, као и да ће бити више летова и културне размене између две државе.

Си је, такође, описао Блинкенове јучерашње разговоре са водећим кинеским званичницима из министарства спољних послова, Вангом Јијем и Ћином Гангом као „искрене и дубоке“.

Кинески председник је након разговора са америчким званичником рекао да се нада да ће Блинкен пружити „позитивнији допринос“ стабилизацији односа Кине и САД.

„Односи две државе треба да буду базирани на обостраном поштовању и искрености. Надам се да ћете, господине Блинкен, током посете дати позитивнији допринос у стабилизацији кинеско-америчких односа“, истакао је Си.

Блинкен је навео да је „дошао у Пекинг да ојача канале комуникације на високом нивоу, разјасни позиције у областима где постоје неслагања, и да истражи области у којима могло да се ради на заједничким интересима, што је све урађено“.

Вуксановић сматра да је поента Блинкенове посете била управо да се успостави канал комуникације и да се стабилизују односи, који су већ пет година на силазној путањи.

„Није било сусрета високих званичника, а видимо и сударе по читавом низу питања – од трговине и технологије, до статуса Тајвана, што је почело још за време Трампове администрације“, истиче Вуксановић.

Велики напредак је, наводи, то што је до посете уопште дошло, иако ће трајан проблем остати различите перцепције са обе стране. Додаје и да је Кина, ипак, једини прави изазивач САД.

„Када имате две доминантне силе толико близу једна другој, неминовно је да ће постојати ривалитет. Речи које користи Блинкен су можда најоптималније за оно што се може од њих очекивати у 21. веку – да ривалитет не прерасте у сукоб, и да буде базиран на међусобно прихваћеним правилима. То је максимум који се може очекивати“, рекао је Вуксановић.

Блинкен је највиши амерички званичник који је посетио Пекинг од када је председник Бајден ступио на дужност и први државни секретар који је отпутовао у Кину у последњих пет година.

Његово путовање у Пекинг дешава се у периоду када су тензије између САД и Кине на високом нивоу, и када постоји много нерешених питања између Вашингтона и Пекинга, од Тајвана, преко извоза кинеске робе, па до става Кине према рату у Украјини.

Блинкен се прво састао са кинеским министром спољних послова, након чега је из Стејт департмента речено како је жеља САД да се односи стабилизују, и да се спречи било каква ситуација која би могла да прерасте у конфликт.

Обе стране су потврдиле да је Ћин прихватио позив Блинкена да посети Вашингтон.
Након састанка са Ћином, Блинкен се састао и са високим кинеским дипломатом Вангом Јијем.

Изјаве Ванга након овог разговора су показале колико су јаке тензије између земаља, јер је поново окривио „погрешну перцепцију Вашингтона о Кини“ као „главни узрок погоршаних односа“ двеју замаља.

Ванг је захтевао да САД „престану са потискивањем кинеског технолошког развоја“ и да „престану са сталним причама о кинеској претњи“, како су пренели кинески државни медији изјаве овог званичника.

Блинкен је, током састанка са Вангом, подвукао потребу да земље „одговорно управљају ривалитетом кроз отворене канале комуникације, како не би дошло до конфликта“. Додао је и да ће „САД наставити да користе дипломатију да стану иза интереса и вредности америчког народа“.

Он је разговор описао као „искрен и продуктиван“, и рекао да је једна од тема била и потенцијална сарадња у вези са заједничким трансатлантским изазовима.

Многе су тачке спорења између Пекинга и Вашингтона, а Вуксановић је за Еуронеwс Србија рекао је највероватнија ствар око које је могуће постићи договор, када је економска страна приче у питању, то да се постигне „каква-таква стабилизација, јер неће моћи да се лако дође до тоталног раздвајања два тржишта“.

„Такође, много је важније то да се успоставе неки канали комуникације, да не дође до случајног судара у Јужном кинеском мору или око Тајвана“, навео је Вуксановић.

„Поплочавање пута“ за састанак Сија и Бајдена

Листа неслагања и политичких тачака конфликта је дугачка и обухвата питања као што Тајван, стање људских права у Кини, кинеске војне активности у Јужном кинеском мору, рат у Украјини…

Очекивало се од овог путовања да ће Блинкен притискати Кину да ослободи заробљене америчке грађане и да предузме кораке ка смањену производње фентанила, мада ниједна страна не показује знаке да би могла да се помери са својих позиција.

Мада је договорено путовање Ћина у Вашингтон, Пекинг је јасно ставио до знања да су односи Кине и САД на најнижој тачки од успостављања, а такав став деле и амерички званичници.

Међутим, мало пре одласка на пут, Блинкен је истакао значај тога да САД и Кина успоставе и одржавају боље линије комуникације, и додао да се амерички председник Џо Бајден са Сијем обавезао управо на побољшавање комуникације.

Такође, Бајден је рекао новинарима у суботу да се нада да ће се у наредних неколико месеци опет састати са Сијем и да ће они разговарати о легитимним разликама, али и о томе како да „се боље слажу“.

Прилика за такав сусрет могла би да буде на самиту Групе 20 у септембру у Њу Делхију, као и на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње у новембру у Сан Франциску.

Вуксановић за Еуронеwс Србија каже да би било посебно важно да се Блинкеновом посетом „поплоча пут“ за састанак Бајдена и Сија.

„Бајдену би то свакако било битно, нарочито када се узме у обзир да је већ у другој половини мандата“, закључио је Вуксановић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs