Богат програм обележио 9. „Дане крстурске паприке“

У суботу, 21. августа, у Руском Крстуру је одржана девета манифестација „Дани крстурске паприке“. Сумирајући утиске, организатора, домаћина и посетиоца, закључено је да су улагања ове године била много већа због повећања цена, интезивнијег коришћења заштитних средстава услед временских прилика, а принос се може очекивати у просечним вредностима, каже Душица Орос, председница Удружења паприкара „Капсикум анум“ и истиче да је након једногодишње паузе због епидемије веома задовољна овогодишњом манифестацијом, одзивом произвођача, откупљивача и других посетиоца и учесника манифестације.

  • У односу на претходне године ове имамо много више учесника како оних који на штандовима нуде своје производе тако и посетилаца који су заинтересовани за производњу паприке и оних који су овде да дегустирају припремљена јела и да се забаве, рекла је Душица Орос.

Поподневни део манифестације „Дани крстурске паприке“ почео је дефилеом парадних кочија Коњичког клуба „Русин“. На бини у парку манифестацију су свечано отворили секретар Месне заједнице Руски Крстур Михајло Пашо и председник oпштине Кула Дамјан Миљанић.

Секретар Пашо се захвалио свим гостима који су дошли да подрже „Дане крстурске паприке“ и нагласио како је ова манифестација важна Крстурчанима као произвођачима паприке.

Председник општине Кула, која је и главни покровитељ Манифестације, Дамјан Миљанић, истакао је да је локална самоуправа партнер Руском Крстуру у свим дешавањима, а тако ће остати и надаље. Он је потврдио да је Руски Крстур годинама познат по производњи паприке, а све више и по Данима паприке, и пожелео је произвођачима добар квалитет и цену овогодишњег приноса.

Затим је манифестацију уз русинску песму увеличао Дом културе Руски Крстур. Прво је наступила најмлађа дечија фолклорна група, под руководством Саше Паљенкаша. Након тога оркестaр Дома културе се представио са неколико песама, а њихов руководилац је Мирко Прегун. Програм је водила Адриана Нађ.

Поред богатог културно-уметничког програма, организатори су припремили и такмичења за најлепшу тезгу, за најтежу паприку, а за најмлађе – такмичење за најбољи костим. У категорији за најлепшу тезгу изабрана је тезга „Марин шпајз“, власнице Марије Ђурић из Руског Крстура, који у понуди има разне сокове, џемове и ајвар припремљен на традиционалан начин.

За најтежу паприку и ове године се пријавио велики број такмичара, а треће место је освојио Михајло Такач, чија паприка је тежила 348 грама, другу награду освојио је Владимир Адамов из Ботоша са паприком од 349 грама, а победник је био Марко Бркић из Крушчића, који је донео паприку од 384 грама. Сви награђени су добили разне аграрне производе за биљну прихрану.

Након тога је одржано такмичење деце, од предшколског узраста до нижих основношколских разреда, за најбољи костим. Од четрнаест такмичара у занимљивим костимима са мотивима паприке заменик председника општине Кула Карољ Валка је ове године додељивао награде. Прве награде добили су – шестогодишњи Игор Њаради из Руског Крстура, а од девојчица, награду је добила двоипогодишња Дуња Сенчук из Куле.

Целу манифестацију у поподневним и вечерњим сатима посетио је велики број домаћих гостију и гостију из околних места. У вечерњим сатима наступили су „Пицикато бенд“, а концерт је одржао певач Милан Митровић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs