Болнице се пуне, све више установа у ковид систему

korona

Болнице широм Србије пуне се оболелима од ковида, а у црвеним зонама је 3.000 оболелих више него почетком месеца, па се све више здравствених установа поново враћа у ковид систем.

У Србији је од почетка пандемије заражено 872.110 људи, а према подацима Министарства здравља, битку са ковидом 19 изгубилo је 7.808 особa.

У понедељак су регистроване 6.424 новозаражене особе, а од последица заразе преминуло је 38 људи. Хоспитализована су 4.642 пацијента, а на респиратору је 181 особа.

У црвеним зонама је 3.000 више пацијената него почетком месеца. КБЦ “Звездара” и болница “Драгиша Мишовић” поново су у ковид систему.

Пулмолог КБЦ “Звездара” Наташа Петровић Станојевић рекла је, гостујући на РТС-у, да је та установа за прва 24 сата у ковид систему већ примила 105 пацијената.

Анестезиолог Душка Игњатовић каже да има и вакцинисаних који се заражавају вирусом, али да су то су најчешће особе које имају придружене болести и особе старије доби. “Евидентно је и да имунитет опада протоком времена од примања вакцине и такве особе се сада заражавају”, објаснила је Игњатовићева.

Докторке су сагласне да у тренутној ситуацији највише трпе здравствени радници, ковид пацијенти, али и њихове породице које стрепе за њих.

  • Ми живимо имитацију живота. Свака журка, свако веће окупљање је нека игра против система. У години када Медицински факултет слави 101 годину од оснивања, не могу да разумем да половина становништва није вакцинисана, да се више верује дискусантима са друштвених мрежа него лекарима. Људи пре верују да ће им помоћи лек против пантљичаре него протокол који предлажу лекари, рекла је докторка Петровић Станојевић.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије