Болнички капацитети на измаку – вакцина једини одговор корoна вирусу

Imunizacija

Од почетка епидемије у Србији је тестирано 5.798.095 људи и регистровано 988.307 случајева инфекције корона вирусом. Од последица ковида 19 преминуле су 8.582 особe. Проценат смртности је 0,87 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица коронавируса преминулa 51 особа, регистровано је 6.978 нових случајева, а тестирано 22.978 узорака.

На болничком лечењу је 6.579 људи, а на респиратору су 282 пацијента.

Епидемиолошка ситуација је крајње озбиљна. Испред ковид амбуланти чека се сатима, али на пунктовима за вакцинацију гужве нема. Надлежни најављују жустрију кампању вакцинације.

Државни секретар Министарства здравља, др Мирсад Ђерлек, указује да је у болницама и даље 90 одсто невакцинисаних, а у ковид болници у Батајници чак 95,6 одсто пацијената није вакцинисано.

Стручњаци трагају за идеалним леком против корона вируса, који би могао да се примени у раним фазама болести. То би био лек у виду таблете који се орално примењује, а пацијент може да га пије код куће, каже за РТС професор са Медицинског факултета у Београду Радан Стојановић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије