Бомбашки напад у Пакистану: Политичар и још осморо људи погинуло

Pakistan bombaški napad

Девет особа погинуло јен данас у два одвојена бомбашка напада у Пакистану, саопштила је полиција.

Локални политичар и још шест особа погинули су у југозападном делу земље, када је на возило у којем се налазио са пријатељима бачена бомба, док су у нападу на северозападу Пакистана погинуле су две особе, преноси АП.

У нападу у Кечу, граду у провинцији Белуџистан убијен је политичар Исхак Јакуб из Белуџистанске Авами партије, а локални полицајац Хајдер Али рекао је да још није утврђено ко стоји иза напада.

Већ годинама Белуџистан је поприште побуне малих сепаратистичких група и националиста који се жале на дискриминацију и захтевају праведнији део ресурса и богатства своје покрајине.

Бомбашки напад у Белуџистану догодио се неколико сати након што је бомбаш самоубица прерано детонирао возило напуњено експлозивом у бившем упоришту пакистанских талибана, у провинцији Хајбер Пахтунхва у северозападном Пакистану, који се граничи са Авганистаном.

У експлозији је погинуо брачни пар који се налазио у оближњем аутомобилу.

Нејасно је ко је послао бомбаша у то подручје, али сумња ће вероватно пасти на забрањене пакистанске талибане, који су познати као Техреек-е-Талибан Пакистан, или ТТП, и који су појачали нападе на безбедносне снаге од прошле године. ТТП је близак савезник авганистанских талибана, који су преузели власт у суседном Авганистану у августу 2021. док су америчке и НАТО трупе биле у завршној фази повлачења из земље после 20 година рата.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs