Борба за Маринино лечење ујединила ђаке, студенте, пензионере и привреднике

Budi human

Деветнаестогодишњој Марини Ђорђевић из Ниша, потребна је помоћ како би отишла у иностранство на трансплантацију коштане сржи. Борба за њен живот ујединила је нишке ђаке, студенте, привреднике, мајке и пензионере, који су у низу различитих акција прикупили око 15.000 евра. Међутим, за одлазак на лечење потребно је око 200.000 евра, па родитељи апелују на све да помогну колико су у могућности.

Марина се спремала за пријемни испит за Медицински факултет када је добила прве симптоме, а два месеца касније јој је дијагностикована акутна лимфобластна леукемија. Тада је и почела њена и борба њене породице да прикупе новац за лечење.

Половину новца, каже Маринина мајка Наташа, прикупили су њихови пријатељи, а половину кроз разноразне акције.

– Дирнута сам колико је људи звало, понудило помоћ… Неки су звали и нудили комби, пензионери су се сами организовали и давали по 100 евра. Другови нашег старијег сина су се исто организовали колико су могли. Само што је сума већа, није лако да се скупи – каже Наташа.

Подстакнути борбом девојке којој је недавно дијагностикована леукемија, ђаци и студенти организовали су акције прикупљања новца широм Ниша. Међу њима су били ученици Основне школе “Душан Радовић”, у коју је ишла Марина, али и њени старији брат и сестра, средњошколци из Медицинске школе “Доктор Миленко Хаџић”, студенти Медицинског факултета, који је Марина желела да упише, као и Студентски Парламент Филозофског факултета.

– У Медицинској школи је њена бивша разреда подстакла акцију, акције на факултетима су њени другови и другарице организовали. Марининог друга су звали да фотографише, он се одрекао зараде и рекао да само уплате тај новац за Маринино лечење – рекла је Наташа.

И овог пута се показало да је једно добро дело довољно да покрене лавину. Марини родитељи су добили дозволу да прикупљају новац и током Бајагиног концерта у Нишу. Део пара прикупљен је на хуманитарном ручком у нишкој кафани “Жмара”, деца из Основне школе “Мика Антић” су новац прикупљени за осмомартовски поклон разредној старешини донирали за Маринино лечење. Пажњу је привукла и лицитација за изнајмљивање апартмана на Златибору.

– Ја сам шокирана колико људи који ме и не познају су учествовали на лицитацији. Мајке које ме не знају делиле су то по мрежама – прича Маринина мајка.

Укупно је прикупљено око 15.000 евра, али за лечење је потребно још доста. Трансплантација коштане сржи ради се у Србији, али само уколико је донор 100% подударан. То је реткост, па тако није ни у Маринином случају – ни брат, ни сестра нису потпуно подударни, па ће ова 19-годишњакиња морати на лечење у иностранство. Најприступачнија је Турска, па је она за сада и циљ.

Сви људи добре воље могу помоћи слањем СМС поруке са садржајем 1220 на број 3030 из Србије, 1220 на 455 из Швајцарске, или донацијама на рачуне:
Динарски рачун: 160-6000001292667-11
Девизни рачун: 160600000129293289
IBAN: RS35160600000129293289
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs