Борба против бацања хране: Ресторани у Француској кажњавају незасите госте

Hrana

Сада, ако гости не поједу своје оброке до краја, суочавају се са додатном наплатом од 5 евра. Иако је овом приступу досад прикупљено само 45 евра, власници ресторана тврде да је наплата овог додатка ствар принципа. Желе да поруче гостима који не заврше своје оброке да то показује недостатак поштовања према храни.

Ова пракса се примењује у два ресторана у Француској, Л‘Атлантис и Л‘Аигле роyал. Ови ресторани служе храну на шведском столу, где посетиоци сами бирају и стављају храну на своје тањире. То често доводи до вишка хране која се на крају баца.

Власници ова два ресторана наводе да су гости унапред обавештени о овом правилу и да већина нема приговора. Овај корак је предузет како би се подигла свест о проблему бацања хране и истакао све већи изазов набавке свежих намирница.

Чак је и кухињско особље обучено да пажљиво надгледа количину непоједене хране и смањи отпад. Власник једног од ових ресторана приметио је да гости сада посебно пазе на то колико хране стављају на тањир, нарочито када долазе са децом.

У Француској се сваке године баци око 10 милиона тона хране, што еквивалентно износи отприлике 16 милиона евра годишње. Студија спроведена у Француској открила је да количина бачене хране чини чак трећину укупне конзумације хране у земљи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs