Борба против корупције тресе Кијев: Зеленски ухапсио свог тајкуна, а сад је под лупом и човек близак његовом кабинету

Zelenski

Ростислав Шурма, заменик шефа кабинета председника Володимира Зеленског, потврдио је да је његов брат примио новац од украјинске владе за соларне електране смештене на територијама под руском окупацијом, пише у чланку који је објавила Радио Слободна Европа.

Признао је да је његов брат Олех примао новац од државе “на исти начин као што су средства добијала и друге фирме”.

Према истраживању новинарског пројекта Бихус.инфо, Олех Шурма је сувласник фирмеКД Енергија и обновљива енергија Запорожја.

Бројне фирме с електранама на окупираном подручју наставиле су да примају исплате према схеми “зелена тарифа” и након почетка руске инвазије у фебруару 2022, наводи Бихус.инфо.

Схема зелене тарифе уведена је 2008. године и представља цену енергије изнад тржишне чији је циљ подстицање улагања у обновљиве изворе енергије. Схема се од почетка нашла под оптужбама за корупцију, а предузетници блиски властима и те како су профитирали од зелене тарифе.

Бихус.инфо напомиње како је већина електрана на окупираним подручјима физички искључена из енергетског система Украјине од 1. јула 2022.

Истрагом је наводно утврђено да су укупно плаћања постројењима на окупираним територијама према зеленој тарифи износила 8,7 милиона долара од јула 2022. до јула 2023. године. У јулу 2023. заустављена је схема зелене тарифе, пише Јутарњи лист.

Украјински тајкун Ихор Коломојски притворен због сумњи на превару

Украјински суд у суботу је тајкуну Ихору Коломојском одредио двомесечни притвор на основу сумњи о превари и прању новца, што је изненадни потез против једног од најмоћнијих украјинских бизнисмена.

Притварање Коломојског, који је под америчким санкцијама и који је подржао председника Зеленског на изборима 2019., долази у тренутку када Кијев желида докаже да се и у време рата бори против корупције.

Браниоци Коломојског рекли су да ће се жалити на пресуду, доводећи у питање њену законитост, те да он неће платити кауцију од готово 14 милиона долара којом би се осигурало његово пуштање на слободу, известио је Радио Слобода.

Након саслушања на окружном суду у Кијеву касно у суботу, на телевизијској снимци се могло видети како Коломојског, једног од најбогатијих Украјинаца, одводе у плавој тренерци.

Украјинска служба сигурности (СБУ) најавила је случај против Коломојског у суботу ујутро, објавивши фотографије на Телеграму које приказују како му службеници безбедности уручују документе које он потписује.

„Утврђено је да је Коломојски од 2013. до 2020. легализовао пола милијарде гривња (14 милиона америчких долара) тако што је их је извукао у иностранство користећи инфраструктуру банака под својом контролом“, саопштио је СБУ.

Коломојски је раније одбацио све оптужбе на свој рачун.

Тај предузетник сматра се једним од олигарха који су након распада СССР-а 1991. згрнули големо индустријско богатство, чиме су добили огроман политички и економски утицај.

Зеленски им је уочи рата одлучио поткресати крила законом који је од њих тражио да се региструју и не мешају у политику.

Рат је наштетио њиховој моћи јер су уносни индустријски комплекси тешко страдали на југу и истоку земље, а њихови телевизијски канали се емитују путем централизованог сигнала.

Зеленски негира да је Коломојски имао икакав утицај на владу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs