Борељ: ЕУ припрема санкције за хунту која је преузела власт у Нигеру

Evropska unija

Европска унија ради на припреми за увођење санкција члановима хунте која је прошлог месеца преузела власт у Нигеру, саопштио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

– Приликом одлучивања о санкцијама, ЕУ ће настојати да преслика мере које је предузео ЕЦОWАС (Економска организација западноафричких земаља) – рекао је Борељ на конференцији за медије након састанка министара одбране Европске уније у Толеду, у Шпанији.

Он је додао да ће на састанку министара спољних послова ЕУ у четвртак предложити успостављање правног оквира за увођење санкција онима који су одговорни за пуч.

На питање да ли ће Европска унија пружити финансијску подршку уколико ЕЦОWАС буде покренуо војну интервенцију у Нигеру, Борељ је рекао да ће блок размотрити сваки захтев, али да га неће аутоматски одобрити.

Шеф европске дипломатије је истакао да је пуч у Нигеру унео нову нестабилност у регион Сахела у западној и централној Африци, за који је рекао да је „већ веома крхак“.

Говорећи о присуству руске паравојне групе „Вагнер“ у Африци, Борељ је навео да ће група, упркос недавној смрти њеног оснивача Евгенија Пригожина, остати активна на континенту.

– Сигуран сам да ће они брзо наћи замену за покојног шефа Вагнера. Они ће остати оперативни у Африци – поручио је Борељ, додавши да Москва не може да пошаље редовну војску јер би то било „превише страшно“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs