Боцан-Харченко: Србија и Русија равноправне у сарадњи

Harčenko
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да га изненађују коментари о зависности Србије од руских енергената и да у односима Москве и Београда „није било и нема места зависности и неједнакости“.

„Сарадња у области нафте и гаса и у свим другим областима била је и остаје обострано корисна. Сигурни смо да Запад неће моћи да наметне Србима своју изопачену логику: онима који су увели рестриктивне мере Русији најмање је стало до добробити сопственог становништва, које сада жање горке плодове своје русофобије, као и политичке и економске кратковидости“, наводи Боцан-Харченка за данашњу „Политику“.

У ауторском тексту поводом текста амбасадора Велике Британије, Канаде, Норвешке и Пољске објављеног у „Политици“ 3. јуна, амбасадор Руске Федерације наводи да је немогуће не реаговати на тај чланак, јер је, како је написао, изузетан по лажима.

„Истинито стање ствари у Украјини очигледно не занима амбасадоре. Најважније је оцрнити Русију и величати злочиначки кијевски режим. Ауторима, као и Западу, Украјина је потребна само као један од алата у конфронтацији с Русијом“, сматра Боцан-Харченко.

Како наводи, амбасадори су до непрепознатљивости искривили актуелне догађаје у Украјини и око ње, као и њихову позадину.

„Сећамо се невиних жртава агресије НАТО-а на Југославију 1999. године, у којој су учествовали Лондон, Отава и Осло и коју је ватрено подржала Варшава која је тада тек приступила алијанси. Сматрамо да би аутори прво требало да се позабаве својим односом према бесрамном кршењу међународног права од стране сопствених држава“, поручио је Боцан-Харченко.

Он тврди да су дипломате, описујући украјинску кризу, намерно прећутале државни удар у Кијеву 2014. године и додаје да је Пољска је тада била један од гараната спровођења споразума између украјинских власти и опозиције, који је опозиција погазила одмах по потписивању.

Даље, наводи руски амбасадор, ниједну реч не говоре о томе како је кијевски режим седам година саботирао Минске споразуме, који су предвиђали мирну реинтеграцију Донбаса, а који је био под сталним гранатирањем од 2014. од стране кијевског режима.

Такође, пише руски амбасадор, игноришу се бројни докази о злоделима оружаних снага Украјине које спречавају евакуацију цивила, подмукло се склањају иза цивила и објеката социјалне инфраструктуре.

„Маргинализује се врло незгодна за Запад тема војних биолошких лабораторија у Украјини“, пише Боцан-Харченко и наводи да се радило на опасним експериментима са сојевима заразних болести, укључујући и оне на људима.

Он је одбацио и тврдње амбасадора западних земаља да Русија ствара глобални проблем с храном.

„Извоз пшенице из Украјине, који је крајње незнатан у укупном обиму трговине овим житарицама у свету, спречава само Кијев, који је минирао своје луке и не пропушта трговачке бродове. Русија је, напротив, обезбедила неопходне сигурне морске коридоре“, истиче Боцан-Харченко.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.