Бољи резулати мале матуре него прошле године

Прелиминарни резултати осмака на завршним испитима су нешто бољи него претходне године и број бодова је нешто већи. Још данас се могу уложити приговори другостепеној комисији. Опција попуњавања листе жеља преко портала www.mojasrednjaskola.gov.rs је отворена до 3. јула у поноћ, а 3. и 4. јула се попуњавају и у школама. Препорука је да се попуни свих 20 жеља, каже Милош Благојевић помоћник министра за средње образовање.

Милош Благојевић је нагласио да је завршни испит сва три дела, матерњег језика, математике и комбинованог теста, прошао без проблема.

Према његовим речима, још данас се могу уложити приговори другостепеној комисији на одлуку првостепене комисије и то ће се решити данас до краја дана, преноси РТС.

  • Стандардно највише приговора имамо из матеметаике. Око 6.100 приговора је упућено до сада на првостепену комисију и од тога је 56 посто је из математике, 30 посто је матерњи језик, а 14 посто на комбиновани тест, истиче помоћник министра за средње образовање.

Додаје да се тренутно попуњавају листе жеља електронским путем преко портала www.mojasrednjaskola.gov.rs, а ко не буде хтео на тај начин да попуни, то ће урадити у школи на традиционалан начин заједно са својим разредним старешнама.

Опција попуњавања листе жеља преко портала је отворена до 3. јула до 24 часа и након тога више неће бити могуће исправљати листу жеља, а 3. и 4 . јула се попуњавају у школи.

  • Врло је битно водити рачуна и имати на уму да бодови који су били потребни прошле године не мора да значи да ће бити довољни и ове. То су неке ствари које се мењају од године до године, у зависности од резултата, успеха у школи и жеља за шта се ученици најчешће опредељују, поручује Благојевић.

Помоћник мнистра наглашава да је важно да се попуни свих 20 жеља.

  • То није обавезно, али је препоручљиво да се не деси да ученик не буде уписан. Најбитније је да ученик у овом тренутку буде уписан, да добро са родитељима сагледа и размисли коју школу може да упише у односу на претходна искуства и да приликом попуњавања лиисте жеља последњих пет, шест оставе за неке сигурне уписе у односу на прошле године, истиче Благојевић.

Распоред ученика по школама биће објављен 11. јула.

Деца која се не упишу сада у школу имају други уписни круг где ће остати одређен број слободних места.

  • Стандардно у Београду ученци су највише зантересовани за гимназије и одређене смерове у електротехничким школама, каже помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије