Бранкица Јанковић: Ковид пропуснице нису дискриминација, држава има право да спроводи мере за заштиту здравља

Brankica

Као што је вакцинација легитимна мера заштите – тако су и ограничења кретања или захтевања посебних улазака у затворене објекте – легитимне.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас да ковид пропуснице не представљају дискриминацију.

– Често су ме питали да ли се овде ради о некој позитивној дискриминацији. Дискриминација је дискриминација, она је штетна друштвена појава и забрањена је законом. Овде се не ради ни о позитивној ни о негативној дискриминацији, рекла је повереница за РТС.

Како каже, држава има легитимно право да спроводи мере за заштиту здравља становништва, у овом случају се ради о великој ургожености свих нас од ширења вируса, та борба и даље траје. Као што је вакцинација легитимна мера заштите – тако су и ограничења кретања или захтевања посебних улазака у затворене објекте – легитимне.

У Србији је синоћ у 22 сата, у складу са одлуком Кризног штаба за борбу против корона вируса, ступила на снагу обавеза о поседовању валидних ковид пропусница за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.
Поседовање ковид пропусница обавезно је за улазак у ресторане, кафиће, барове и случне објекте од 22 сата.

Од синоћ је такође почела контрола ковид пропусница, а новчано кажњавање почеће од понедељка.

Председница Координационе комисије за инспекцијски надзор, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић раније јуче је рекла да ће око 2.400 инспектора свих 46 инспекција контролисати ковид пропуснице.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије