БРИСЕЛ КОНАЧНО ПРЕДСТАВИО ДИГИТАЛНИ КОВИД ПАСОШ Ово су три услова како ће се путовати унутар Европске уније

Европска комисија данас је представила Дигитални зелени сертификат којим ће грађани моћи да докажу да нису заражени коронавирусом и да не представљају опасност за епидемиолошку слику земље у коју долазе. Сертификат ће укључивати три критеријума – доказ да имају негативан ПЦР тест, да су примили вакцину или да су прележали ковид 19.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је данас усвојени предлог Комисије о “дигиталној зеленој потврди” којој је циљ да олакша путовање унутар Европске уније.

Према предлогу Европске комисије ова потврда би била и у папирном и у електронском облику, а издавале би је власти из свих држава чланица.

Сертификат би био признат од свих чланица Европске уније и држава које се налазе у Шенгенском простору, а нису у ЕУ. Ова потврда ће доказати да је особа или вакцинисана против ковида-19, да поседује негативан тест или доказ да је прележала ковид-19.

Потврда се издаје држављанима Европске уније, али и страним држављанима који живе у ЕУ као и члановима њихове породице. Издавање ових потврда за грађане ће бити бесплатно.

Фото: Профимедиа

Комисија наглашава да ће у овом случају, с обзиром на то да ове потврде садрже осетљиве личне податке, заштита тих података бити изразито висока.

“Дигитална потврда” ће садржати податке о цепиву које је грађанин примио, ко је произвођач, број дозе и датум вакцинације.

Потврда о тестирању ће садржати врсту теста, датум и време тестирања, место тестирања и резултат тестирања.

Потврда о томе да је особа прележала ковид-19 садржаваће датум када је утврђен позитиван тест, тело које је издало потврду, датум издавања и рок трајања.

Фото: Профимедиа

Последња ставка о року трајања могла би да изазове контроверзе будући да још није утврђено колико имунитет траје за особе које су прележале ковид-19.

Државе чланице ће морати да признају потврде о вакцинисању без обзира на тип цепива. Такве потврде мораће да признају и као критеријум да се путници ослободе од рестриктивних мера, попут самоизолације.

Међутим, у том случају особа мора бити цепљена цепивом које има дозволу за ширу употребу на територији Европске уније. Ипак, државе чланице имају могућност саме да прихвате и потврде о цепљењу другим цепивима.

Ово питање је постављено због тога што неке државе чланице, као и оне изван ње, користе и кинеско и руско цепиво које није одобрено у Европској унији.

Према тумачењу Европске комисије, цепљење таквим цепивима неће бити довољно за потврду за целу ЕУ, али свака држава има право сама да одлучи о томе хоће ли га признати.

Европска комисија наводи да се овиме “нипошто не уводе услови за путовање” и да оваква потврда не може бити предуслов за путовање. Нјоме се само жели олакшати слобода кретања.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs