Британија: Закон усмерен против руских тајкуна није донео очекиване резултате

Sud

Нови британски закон који захтева од страних компанија које имају у власништву британску имовину да се упишу у нови јавни регистар до 31. јануара и открију своје праве власнике, није донео очекиване резулате.

Закон је донет прошле године и усмерен је пре свега против руских тајкуна блиских властима у Москви.

Према анализи агенције Ројтерс, власници више од 10.000 таквих фирми и даље су непознати.

Према подацима фирме Компанис хаус, која води овај јавни регистар, више од 19.700 страних компанија које имају у власништву британску имовину се уписало у регистар.

Око 5.500 хиљада фирми, односно скоро 30 одсто фирми које су се уписале у регистар, нису навеле никаве индивидуалне власнике.

Закон чији је главни циљ био да открије скривени руски капитал и прање новца руских богаташа у Великој Британији, за сада је открио само четири имена имућних руских тајкуна.

У питању су један од најбогатијих руских бизнисмена Владимир Потанин, некадашњи први заменик премијера Русије Игор Шувалов и његова супруга и ранији шеф компаније Евраз који се бави производњом челика и рударством Александар Фролов.

Маргарет Хоџ, посланица опозиционе Лабуристичке партије, је изјавила да је анализа Ројтерса доказала да британска влада није успела да разоткрије идентитет руских тајкуна блиских Владимиру Путину који имају у власништву британску имовину.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs